Privreda
0

Elektroprivreda BiH izgubila milion eura

Klix.ba
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
Zbog nepoštivanja rokova i neispunjavanja preuzetih obaveza Elektroprivreda BiH izgubila je milion eura granta od Evropske komisije.

Novac je trebao biti iskorišten za gradnju vjetroparka Podveležje. Umjesto bespovratnih sredstava – Elektroprivreda BiH sada traži kreditna sredstva. Iz Elektroprivrede BiH predočili su niz razloga zbog kojih, kako tvrde, nisu bili u mogućnosti iskoristiti milion eura doniranih od EK. Među ostalim, to su nedostatak urbanističke i građevinske dozvole, zatim dozvole Elektroprijenosa i Nezavisnog operator sistema u BiH (NOS) za priključenje na mrežu energetskog sistema, javila je Federalna televizija.

Bez priključenja bi izgrađena vjetroturbina, tvrde, bila neupotrebljiva. Nejasno je zašto je Elektroprivreda BiH čekala više od dvije godine da pribavi neophodnu dokumentaciju i tako prekoračila čak i dodatne rokove koje je postavila EK.

"Praviti samo jednu turbinu a čekati na ostale je jako skupo. Oni su davali nekih 30 % vrijednosti za jednu vjetroturbinu, a da bi iskoristili milion eura od EK elektroprivreda je trebala da potroši dodatnih sedam do osam miliona eura što bi bilo vrlo neisplativo. Osim toga, nemamo ni dozvolu za priključenje na sistem", rekao je direktor za kapitalna ulaganja Elektroprivrede Amil Kamenica.

Bivši direktor tvrdi da je i urbanistička dozvola postojala, te da je u Elektroprivredu stigla 31. maja 2011. godine. Upitno je i zašto nova Uprava nije ranije pokrenula pregovore sa Elektroprijenosom.

"Mogu reći da je tek u januaru ove godine smo dobili od NOS-a i Elektroprenosa uslove za izradu studije priključenja i na osnovu nje će se od dobiti dozovala za priključenje“, kazao je Kamenica.

Bivši generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić smatra da nova uprava nije nastavila stari projekat i olakšala posao iz političkih razloga, jer novoj politici nije odgovaralo da se napravi projekat koji nije isključivo njihov. Osim toga, Elektroprivreda BiH sada, za isti projekat traži zaduženje od 65 miliona eura.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH, zbog brojnih nedostaka u sporazumu o zaduženju Elektroprivrede BiH, nije dalo saglasnost na taj dokument koji su trebali potpisati ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministar finansija BiH Nikola Špirić.