Privreda
24

Elektroprivreda BiH: Intenzivne pripreme za početak izgradnje HE Vranduk

Klix.ba
U skladu s planiranom dinamikom, na gradilištu HE Vranduk u toku su intenzivni radovi na izgradnji pomoćnog građevinskog objekta (zagata) u rejonu brane, kojim će tok rijeke Bosne biti preusmjeren i time stvoreni uslovi za početak radova na iskopavanju jame, odnosno temelja brane. Radovi se izvode u sklopu pripremnih radova druge faze, a shodno Načelnom odobrenju za građenje HE Vranduk.

Do sada je instalirano više od 150 željeznih talpi za sprječavanje prodora vode u pomoćni objekat zagat. U narednom periodu, pri čemu će dinamiku diktirati i vremenski uslovi, vršit će se instalacija drugog reda talpi na podužnom dijelu zagata, a potom zatvaranje pomoćnog objekta najprije uzvodno, a zatim i nizvodno prema lijevoj obali rijeke Bosne. 

Polovinom novembra, prema planu, pristupit će se instalaciji trafostanica za privremeno priključenje gradilišta na elektroenergetsku mrežu, nastaviti sa izvođenjem pripremnih radova na uređenju gradilišnih platoa i pristupnih puteva, te drugim pripremnim zemljanim radovima, shodno Načelnom odobrenju za građenje. 

Sve projektne aktivnosti se odvijaju i prate od strane licenciranih kompanija i nadzornih organa. U dosadašnjoj fazi nisu registrovane ozbiljnije poteškoće u realizaciji.

Planirani datum završetka radova, odnosno puštanja HE Vranduk u pogon, je 11. novembar 2019.godine.