Privreda
0

Elektroprivreda BiH i BH-Gas potpisali Memorandum o razmjevanju

FENA
Direktori Elektroprivrede BiH i BH-Gasa, Amer Jerlagić i Almir Bećarević, potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumjevanju između ove dvije kompanije.

Elektroprivreda BiH i BH-Gas pokreću zajedničke aktivnosti za izradu studijskih dokumenata za proizvodnju električne energije iz gasa u Termoelektrani Kakanj, odnosno proizvodnju toplotne i električne energije iz termoelektrane i toplane koja bi se radila blizu Sarajeva.

"To su dva studijska dokumenta koja trebaju nastati kao rezultat ovog memoranduma o razumjevanju odnosno zajedničkog ulaganja dvije kompanije. To ulaganje iznosi 200.000 KM, gdje bi obje strane učestvovale sa po 50 posto", kazao je Jerlagić.

Direktor BH-Gasa Almir Bećarević podcrtao je značaj ovog memoranduma koji daje okvir za početak efektivne saradnje između Elektroprivrede BiH i BH-Gasa gdje bi u prvoj fazi uradili studije koje bi bile podloga za donošenje odluke o pokretanju investicionog ciklusa uvođenja prirodnog gasa u Termoelektranu Kakanj, odnosno sve one segmente u Elektroprivredi BiH gdje bi to moglo da bude. "Naravno, ne utičući na rudare i njihov standard", naglasio je Bećarević.

"BH-Gas je radio na ovome nekoliko godina, ali prvi put smo naišli na plodonosno tlo da započnemo ovu aktivnost sa Elektroprivredom jer ipak BH-Gas treba ući sa ovim energentom u EP BiH i nadam se da će se to desiti u narednih par godina", kazao je Bećarević.

Potpisivanju je prisustvovao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo koji je podsjetio da je Stateški plan i program razvoja energetskog sektora u formi nacrta prošao parlamantarnu proceduru, a njime je planirana i izgradnja kombi blokova sa gasnim tubrinama.

"Želja Ministarstva bila je da se pokrenu aktivnosti na tom planu jer želimo da osim fosilnih goriva budemo spremni za korištenje i gasa jer smatramo da treba razvijati elektroenergetski sistem u kojem će biti raznih proizvođača električne energije. Tada ćemo imati stabilan enegretski sistem pogotovo ako znamo da kombi blok daje mogućnost praćenja velikih potrošača kakav je npr. Mittal Steel, da bi se obezbjedili uslovi u kojima može imati dovoljne količine energije", kazao je Hećo.

Ovim potezom nastoji se krenuti u aktivnost oko izrade studija koja će pokazati opravdanost izgradnje kombi blokova sa gasnom turbinom gdje će se pomoći i BH-Gasu da sadašnje negativnosti vezano za kontunitet potrošnje gasa u toku godine dovede u povoljniji nivo.

"Ovakav blok je predviđen u Termoelektrani Kakanj jer gasovod Semizovac-Zenica prolazi 300 metara od Termoelektrane Kakanj. U Kaknju su 2000. pogašena četiri mala bloka od 32 mega vata i ovaj blok bi bio kao zamjenski blok za ta četiri mala", kazao je Hećo.

Kroz memoradum želi se doći i do toga da postojeći blokovi u Termoelektrani Kakanj imaju mogućnost potaljivanja sa gasom kao energentom, odnosno da se sadašnje lož ulje koje se koristi za potpalu kotlova zamjeni gasom.