|

Elektroprivreda BiH dala saglasnost za povećanje plate rudarima

Elektroprivreda BiH dala saglasnost za povećanje plate rudarima
1.557
R. D.
22.1.2020. u 13:14
84
komentara
1,5k

dijeljenja
Elektroprivreda BiH dala saglasnost za povećanje plate rudarima Foto: A. K./Klix.ba
Rudari u Federaciji BiH bi od 1. marta trebali dobiti uvećane plate, jer je Elektroprivreda BiH udovoljila njihovim zahtjevima.
Kako je za Klix.ba potvrđeno, uprava JP Elektroprivreda BiH je na jučerašnjoj sjednici prihvatila informaciju u vezi s granskim kolektivnim ugovorom u oblasti rudarstva, koja sadrži prijedlog izmjene satnice sa 2,5 na 2,7 KM.

"Informacijom je predloženo i da se novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti rudarstva u FBiH, zaključi na period minimalno dvije godine, uz uslov da se uz podršku Vlade FBiH i reprezentativnih sindikata u narednih najviše šest mjeseci implementiraju planovi reorganizacije svih zavisnih društava rudnika uglja", kažu iz Elektroprivrede.

Uz davanje saglasnosti članovima pregovaračkog tima u ime JP Elektroprivreda BiH da zastupaju stavove iz navedene informacije, uprava Elektroprivrede je usvojila i zaključak da se sredstva za eventualno povećanje satnice trebaju osigurati iz efekata reorganizacije rudnika, a nikako iz povećanja cijene uglja prema JP Elektroprivreda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...