Privreda
0

Eksproprijacija, koncesije i obrazovna politika odbijaju strane investitore

Piše: T. Č.
Zlatan Klokić (Foto: Klix.ba)
Zlatan Klokić (Foto: Klix.ba)
Zakon o eksproprijaciji, višestruko plaćanje naknada na koncesije i nedostaci obrazovne politike glavne su zamjerke investitora prilikom ulaganja u Republiku Srpsku, zaključeno je nakon drugog sastanka Savjeta za strane investitore u Banjoj Luci.

"Potreba za obrazovnim kadrovima na terenu je sasvim drugačija od politike koja se provodi. Problema ima i sa Zakonom o eksproprijaciji, gdje veoma često sami investitori rješavaju probleme uz odgovarajuću naknadu, a evidentno je i višestruko plaćanje naknada na koncesije po više osnova", rekao je nakon sjednice ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Stoga je na današnjoj sjednici donesena Strategija za podsticanje stranih ulaganja u narednih pet godina, čiji su glavni ciljevi povećanje konkurentnosti RS-a, unapređenje poslovnog okruženja, jačanje institucionalnih kapaciteta, kao i aktivnosti na promociji ciljanih sektora i ciljanih tržišta. Strategija će biti upućena u entitetski parlament, ali i u javnu raspravu.

Na pitanje koliko iznose strane investicije u RS, Klokić je rekao da još nemaju podatke za tekuću godinu, ali da je u 2014. iznos stranih investicija na nivou BiH bio 740 miliona KM, a na nivou RS-a oko 379 miliona KM.

Kao najveće strane investitore Klokić je naveo Rudnik i Termoelektranu Stanari i preduzeće Kelag iz Austrije, koje je izgradilo dvije male hidoelektrane i u planu je da izgrade još dvije.

Član Savjeta za strane investitore iz Bijeljine Vlado Simeunović rekao je da je stvaranje ambijenta kroz izradu strateških dokumenata i zakonskih okvira, zapravo početni korak kako bi se privukle strane investicije.

"Nužno je povezivanje lokalne zajednice i svih relevantnih institucija u cilju razmjene informacija oko stranih ulagača, što do sada nije bio slučaj", rekao je Simeunović i izrazio zadovoljstvo što Banja Luka, Bijeljina i Prijedor imaju međunarodni certifikat BFC SEE i spadaju u gradove i opštine s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.