{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomski rast BiH u trećem kvartalu slabi

F
11.11.2013. u 11:41
5
17
Ekonomski rast BiH u trećem kvartalu slabi
5
Ekonomski rast BiH u trećem kvartalu slabi
Ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u trećem kvartalu postepeno slabi u odnosu na polugodište, a pogotovo u odnosu na prvo tromjesečje. Glavni uzroci toga su sve slabiji rast robnog izvoza i industrijske proizvodnje, te sve izraženije slabljenje domaće tražnje, pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
Nominalni rast robnog izvoza u trećem tromjesečju je iznosio tek 3,7 posto (g/g), što je upola niža stopa u odnosu na drugi kvartal. Time je devetomjesečni rast izvoza usporen za 1,7 procentnih poena u odnosu na polugodište.

U isto vrijeme, visok industrijski rast u prvom polugodištu je bio rezultat ne samo šestomjesečnog oporavka proizvodnje započetog krajem 2012. nego i niske osnovice iz prethodne godine uzrokovane naglim padom u prvom kvartalu.

Nažalost, nakon što je u aprilu dostignuta rekordna proizvodnja u posljednjih nekoliko godina, došlo je do tromjesečnog pada industrijske proizvodnje u periodu maj-juli koji je nakratko zaustavljen tek u augustu 2013 (rast od 1,5 posto u odnosu na juli).

Također, u septembru industrijska proizvodnja ponovo bilježi blagi pad (0,2 posto g/g) tako da je treći kvartal obilježila industrijska stagnacija. Time je industrijski rast usporen sa stope od sedam posto u prvom polugodištu na 6,2 posto u devet mjeseci 2013 godine.

Sprječavanje daljnjeg slabljenja rasta industrije u četvrtom tromjesečju bi moglo biti još izazovnije s obzirom na znatno veću osnovicu od novembra 2012 kada je počeo industrijski oporavak.

Polugodišnji rast građevinskih radova također usporava u prva dva mjeseca trećeg kvartala i to kao rezultat usporavanja rasta radova u FBiH uprkos smanjenju pada u RS-u.

Nizak rast vrijednosti radova u augustu od šest posto (g/g), te septembarski pad od 2,3 (g/g) posto su najviše doveli do usporavanja polugodišnjeg građevinskog rasta (13,2 posto) u FBiH za 3,2 procentna poena u trećem tromjesečju.

S druge strane, julskim rastom vrijednosti izvršenih radova u RS-u od 10,9 posto, te septembarskim rastom od 11,2 posto je zaustavljen polugodišnji pad od 3,4 posto tako da je građevinarstvo RS-a stagniralo u devet mjeseci 2013.

Produbljavanje pada uvoza u trećem tromjesečju je najvjerovatnije bilo posljedica slabe domaće, ali i izvozne tražnje, pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: