Privreda
13

EBRD u BiH implementirala 119 projekata u vrijednosti 1,7 milijardi eura

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Evropska banka za obnovu i razvoj predstavila je danas u Banjoj Luci izvještaj o tranziciji za 2014. godinu, koji opisuje ključne događaje u BiH tokom prošle godine i razmatra predstojeće izazove tranzicije s kojima se suočavaju naša zemlja i širi region.

"EBRD je do sada u BiH implementirala 119 projekata u vrijednosti 1,7 milijardi eura. Značajnija od toga je činjenica da smo mobilizirali dodatnih 1,2 milijarde eura od drugih kofinansijera. Tokom 2014. godine realizovali smo devet projekata, čija je vrijednost 68 miliona eura. Naš portfolio u BiH izgleda ovako: 64 posto sredstava je utrošeno u projekte infrastrukture, 11 posto je potrošeno u energetski sektor, investicijama putem finansijskih ustanova pripalo je 29 posto, a 14 posto je potrošeno u prehrambenoj industriji", rekao je šef kancelarije EBRD u Sarajevu Ian Brown.

On je istakao da izvještaj opisuje kako pojedinačna preduzeća u regionu koji je u tranziciji uvode inovacije i otkrivaju kako inovacije mogu pomoći povećanju produktivnosti preduzeća, kako mogu podstaći ekonomski rast i dati energičan zamah tranziciji.

"BiH je imala ogromne potrebe za infrastrukturom. U Banju Luku smo iz Sarajeva došli preko Vlašića i vidjeli smo da BiH vapi za autoputem. U 2015. godini ćemo realizovati 10-20 projekata, a njihova vrijednost će iznositi 100-200 miliona eura", istakao je Brown.

Zamjenik direktora EBRD-a za strategiju zemlje Peter Sanfey rekao je da će ova godina biti povoljna za BiH, dodajući da je inovativnost ključna za razvoj svih projekata.

"Bruto društveni proizvod u BiH se povećao na 2,7 posto i to je napredak u odnosu na prošlu godinu. To je ujedno i prosjek BDP-a u regionu. Naredna prognoza će se desiti polovinom maja. Preduzeća u BiH, kao i strani investitori, u BiH imaju problema sa visokim porezima i doprinosima, ali i sa političkom nestabilnošću", rekao je Sanfey.