Paket pomoći
19

EBRD i EU sa 20 miliona eura nastavljaju podržavati male biznise u BiH

I. P.
Mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini će ostvariti pogodnosti programa EBRD i EU, koje omogućuju pristup kreditima, podsticajnim sredstvima i tehničkoj pomoći kako bi poboljšala svoje mogućnosti na međunarodnom tržištu.

Paket finansijske i tehničke pomoći, koji je predstavljen danas u Sarajevu, pomoći će malim lokalnim kompanijama u Bosni i Hercegovini da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete i poslovanje. Također će podići kvalitet njihovih proizvoda i usluga uvođenjem EU normi u područjima poput zaštite okoliša i standarda sigurnosti i kvaliteta.

EBRD osigurava 20 miliona eura za četiri partnerske komercijalne banke: UniCredit banka Banja Luka, UniCredit banka Mostar, Sparkasse banka i Intesa Sanpaolo banka, za dalje kreditiranje domaćih malih i srednjih preduzeća. Kompanije učesnice će također moći ostvariti pogodnosti tehničke pomoći kako bi pripremile projekte, kao i podsticajnih grantova u iznosu od 15 posto troškova investicije, koje finansira EU.

Giavanni Vaccari
Giavanni Vaccari

“Uvjereni smo da će ovaj novi program poboljšati pristup malih biznisa prijeko potrebnom finansiranju. Pametna kombinacija kreditnih sredstava, podsticaja i tehničke podrške pomoći će im da poboljšaju svoj učinak i rezultate čak i na zahtjevnijim tržištima”, rekao je Ian Brown, šef ured EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

Kao dugogodišnji partner Bosne i Hercegovine, EBRD podržava održiv rast zemlje kombinujući investicije i pomoć u reformisanju politika. Od trenutka kada je započela sa poslovanjem u zemlji 1996. godine, EBRD je investirala 2,5 milijarde eura u oko 161 projekat. Samo u protekloj godini, ova banka je investirala oko 200 miliona eura u 15 novih projekata.

"EU podržava novi program u okviru platforme regionalnog ulaganja, čiji je cilj poboljšanje pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća sa inovativnim potencijalom i potencijalom za rast na zapadnom Balkanu. Novi program je nastavak EU-EBRD-ovog Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, koji je EU podržala u iznosu od 4 miliona eura. Nadamo se da će mala i srednja preduzeća u BiH imati jednaku korist od ovog novog programa i poboljšati kvalitetu svojih proizvoda u skladu sa standardima EU“, rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u BiH.