Autoput 5C
54

EBRD demantovao Viškovića: Nismo obustavili finansiranje niti jednog projekta u RS-u

F. H.
Screenshot: Autoceste RS
Screenshot: Autoceste RS
Nakon što su mediji prenijeli izjavu premijera RS-a Radovana Viškovića da je EBRD obustavio finansiranje izgradnje autoputa 5C, iz ove institucije su naveli da ta informacija nije tačna i da nastavljaju sa finansiranjem.
Iz EBRD-a navode da svi projekti na Koridoru 5C, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, nastavljaju sa realizacijom i da EBRD ne zaustavlja nijedan finansijski aranžman o kojem je razgovarala sa Vladom Republike Srpske.

"EBRD je obezbijedio značajnu finansijsku podršku za izgradnju i rehabilitaciju dionica autoputa duž Koridora 5C u Federaciji BiH i u RS u iznosu od preko 1 milijarde eura, uz značajnu grant podršku Evropske unije. Izgradnja dionice Rudanka - Putnikovo brdo/Doboj posebno, te dionica sjeverno od Zenice napreduje dobro i vidljivo je građanima, a pored toga su u toku javne konsultacije o važnom projektu tunela Prenj koji povezuje Sarajevo sa Mostarom", navode iz EBRD-a.

Naglašavaju da je učešće EBRD-a na Koridoru 5c dio šire strategije za podršku razvoju infrastrukture, ekonomskoj integraciji i održivom rastu u Bosni i Hercegovini i široj regiji.