Odluka Vlade FBiH
897

Eastern Mining dobio dozvolu za eksploataciju ruda u Varešu, posao za lokalno stanovništvo

B. R.
Eastern Mining će eksploatisati rude u Varešu (Foto: T. S./Klix.ba)
Eastern Mining će eksploatisati rude u Varešu (Foto: T. S./Klix.ba)
Rudna bogatstva u Varešu eksploatisat će kompanija Eastern Mining, a za to će plaćati koncesiju. Predstavnici ove kompanije uvjeravaju da je riječ o projektu značajnom za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Najavljena je investicija od 180 miliona dolara.

Spomenuta kompanija će eksploatisati mineralne sirovine - olovo, cink i barit, a tim povodom javnosti su se obratili njeni predstavnici. Njima je danas ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić uručio rješenje tj. dozvolu za eksploataciju.

Generalni direktor Eastern Mininga Paul Cronin je izjavio da je ovo, kako je rekao, izuzetno važna prekretnica.

"U posljednje tri godine uradili smo detaljne planove za istraživanje, iskopavanje i zaštitu okoliša. Napravili smo program za samu proizvodnju. Nije to sjajno samo za lokalnu zajednicu, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu", dodao je.

Paul Cronin: Projekat važan za cijelu državu (Foto: T. S./Klix.ba)
Paul Cronin: Projekat važan za cijelu državu (Foto: T. S./Klix.ba)

Smatra da Bosna i Hercegovina ima, kako je rekao, ogroman potencijal u rudarskoj industriji.

"Da bi projekt poput našeg bio uspješan, važna ja saradnja s lokalnom zajednicom. Mi smo s Varešom uspjeli usaglasiti ono što su njegove težnje i one što su naše težnje", tvrdi.

Kako je kazao, pokazali su da su društveno odgovorna kompanija - koliko im je bitno da ulažu u razvoj lokalne zajednice.

Zahvalio se svim nivoima vlasti koji su im dali priliku za ovaj projekt.

"Dragi ministre, hvala vama i vašem timu na profesionalnosti i ukazanom povjerenju. Poručujem vam da ćemo učiniti sve da pazimo na ovo područje i da pokažemo da je ovo izuzetno uspješna priča", zaključio je Cronin.

"Vrlo kvalitetno rudno tijelo i posao za lokalno stanovništvo"

Izvršni direktor Eastern Mininga u Bosni i Hercegovini Adnan Teletović smatra da je ovo jedan od najznačajnijih projekata kojim se ulaže u budućnost cijele Bosne i Hercegovine.

Tvrdi da je riječ o kompaniji s velikim iskustvom i da je opšteprihvaćeni princip da privatne kompanije vrše eksploatacije i za to plaćaju koncensione naknade. Ocijenio je da su to svjetski standardi i najavio da će radna mjesta biti, kako je izjavio, lokalna.

Adnan Teletović: Posao za lokalno stanovništvo (Foto: T. S./Klix.ba)
Adnan Teletović: Posao za lokalno stanovništvo (Foto: T. S./Klix.ba)

"Istraživanja su pokazala da je ovo jedno vrlo kvalitetno rudno tijelo. Zato očekujemo povrat novca", potcrtao je.

Istakao je da je riječ o kompaniji koja je izlistana na berzi u Londonu i Australiji. Kako je rečeno danas, Eastern Mining je već uložio 20 miliona dolara, a cilj im je investicija od 180 miliona dolara. Sarađuju i s lokalnim kompanijama.