{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džakula: Za osam mjeseci oduzeta roba vrijedna 3,5 miliona KM

S
18.10.2013. u 09:25
0
6
Džakula: Za osam mjeseci oduzeta roba vrijedna 3,5 miliona KM
0
Džakula: Za osam mjeseci oduzeta roba vrijedna 3,5 miliona KM
Zgrada UIO-a
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je da je na blagi pad neto prihoda od indirektnih poreza, koji su otišli u raspodjelu korisnicima, utjecao na rast povrata PDV-a u osam mjeseci ove godine.
"UIO je u devet mjeseci 2013. godine privredi vratio 739 miliona KM više u odnosu na isti period 2012. godine", rekao je Džakula.

On je za "Oslobođenje" precizirao da su na rast zahtjeva za povrat PDV-a utjecali rast izvoza dobara iz BiH u toku ove godine, veći zahtjevi međunarodnih organizacija koje učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u BiH, poput izgradnje koridora 5C, te nelikvidnost poreskih obaveznika koji traže povrat PDV-a umjesto ranije češće korištenog poreskog kredita.

"Pad prihoda od indirektnih poreza bilježe sve zemlje u okruženju, uprkos činjenici da su u prethodnom periodu povećale stopu PDV-a – Hrvatska sa 22 na 25 posto, Srbija sa 18 na 20 posto i Crna Gora sa 17 na 19 posto", istakao je Džakula.

On je naveo da su službenici UIO u osam mjeseci 2013. godine podnijeli 315 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH zbog sumnje da su počinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza.

"Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u osam mjeseci 2013. godine iznosi 3,5 miliona KM", rekao je Džakula.

Kada je riječ o vrsti oduzete robe, Džakula je precizirao da je najviše oduzeto tekstilnih proizvoda, cigareta, kafe, sunčanih i dioptrijskih naočara, satova, motornih vozila, mobilnih telefona, zlata, tehničke robe, namještaja i vijagre.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: