Rusi jedno, mi drugo
78

Dvije firme iz RS-a izvezle "bolesne" kruške u Rusiju, Košarac poručio da nije poremećena saradnja

D. Be.
Ministar Košarac iznio svoja saznanja (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar Košarac iznio svoja saznanja (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je izjavio da je informisan o određenoj količini krušaka koje su iz BiH izvezene u Rusiju, a koje imaju opasnu trulež zbog čega je pošiljka vraćena u zemlju izvoznicu tj. BiH.
"Treba reći da Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, u toj organizaciji posla, ugovara tržišta dok nadležni entitetski inspektorati su ključni za vanjskotrgovinski promet na nivou institucija BiH. To nije nadležnost državnog nivoa već entitetskih institucija", rekao je Košarac.

On je dodao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja radi na temelju informacija koji svakodnevno dostavljaju nadležna entitetska tijela te da postoji evidencija i baza podataka o tome koliko je tačno voća ili povrća izvezeno iz BIH.

"Na temelju podataka, a tražio sam pisanu informaciju od direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja, smo dobili da je u određenim pošiljkama, čini mi se četiri kamiona, ruska strana analizom uočila određenu vrsta bolesti. Kada se ta pošiljka vratila u BiH utvrđeno je da laboratorijski sistem ne prepoznaje da je ta vrsta bolesti na ovim kruškama", izjavio je ministar Košarac.

Naglasio je kako je poslije te revizije vraćenih pošiljki s kruškama nastavljen vanjskotrgovini promet s Rusijom.

"Poslije svih međusobnih analiza iz BiH je u Rusiju izvezeno još 197.187 kilograma krušaka", kazao je.

Košarac je na pitanje novinara portala Klix.ba otkrio i da su u kontrolu bile uključene dvije firme izvoznice, a to su Bioplod iz Bosanske Dubice i Agroimpex iz Banje Luke.

Podsjetimo, Uprava ruskog inspektorata Rosselkhoznadzora za oblasti Bryansk, Smolensk i Kaluga zabranila je uvoz četiri pošiljke krušaka težine 78,63 tone koje su stigle iz Bosne i Hercegovine.

Pregledom u međuregionalnom veterinarskom laboratoriju utvrđeno je da kruške sadrže DNK od uzročnika smeđe truleži (Monilinia fructicola).

Istovremeno, plodovi su dolazili sa certifikatima koje je izdala Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, izvijestila je 16. decembra press služba regionalnog ureda Rosselkhoznadzora.

Smeđa monilna trulež opasna je karantinska bolest voćarskih kultura i odlikuje se visokim stepenom štetnosti.

"Riječ je o voću koji je isporučen u Rusiju za euroazijske zemlje ekonomske unije (EAEU). Na njemu je otkrivena smeđa trulež (lat. Monilia fructigena) koja je zapravo karantenska bakteriozna bolest koja kod krušaka i jabuka prouzrokuje trulež", pojasnili su iz Rosselkhoznadzora.