Kompleksni slučajevi
14

Dva stečajna smjera u BiH: Od preporoda Dite do procesa u Jedinstvu koji traje čak 24 godine

A. K.
Tuzlanska Dita ponovo živi punim plućima (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanska Dita ponovo živi punim plućima (Foto: A. K./Klix.ba)
Veliki broj firmi u Bosni i Hercegovini je završio u stečaju, koji kao takav može predstavljati i priliku za preporod kompanije. Jedan od pozitivnih primjera je i tuzlanska Fabrika deterdženata Dita, kojoj je udahnut novi život, dok s druge strane Jedinstvo iz Gradačca već 24 godine ima otvoren stečaj.

Općinski sud u Tuzli trenutno ima otvoreno 77 stečajnih postupaka, od kojih su 52 započeta u prošloj godini. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz te pravosudne institucije, najstariji stečajni postupak se odnosi na preduzeće za ugostiteljstvo i promet Jedinstvo iz Gradačca, koji je otvoren prije skoro 24 godine, tačnije 26. aprila 1999.

Sudija u Odjeljenju za stečaj i regitraciju pravnih lica Općinskog suda u Tuzli Faruk Arnaut kaže da na dužinu stečajnog postupka značajan utjecaj ima utvrđivanje i usklađivanje statusa imovine društva stečajnog dužnika.

"Kada se uđe u stečajni postupak, gro imovine bude sa nesređenim imovinsko-pravnim stanjem. Da bi ona došla do trenutka unovčenja moraju se pokrenuti sudski, upravni i drugi postupci, zbog usaglašavanja i utvrđivanja stanja, a kako bi se stekla svojstva za unovčavanje imovine", pojašnjava nam Arnaut.

Faruk Arnaut (Foto: A. K./Klix.ba)
Faruk Arnaut (Foto: A. K./Klix.ba)

U svim predmetima koji dugo traju, kako navodi Arnaut, nadležni sudovi učestalo obnavljaju i zanavljaju javne pozive za prodaju imovine, na koju se ponuđači ne javljaju uglavnom zbog neatraktivne lokacije, cijene koje im nisu prihvatljive i slično.

"Isto tako, od velikog značaja za dužinu trajanja stečajnog postupka jesu i parnični postupci koji su proistekli iz stečajnih predmeta. Oni se odnose na osporena potaživanja povjericala, zatim povjerilaca odvojenog namirenja te onih koji su poslali izlučne zahtjeve jer smatraju da imovinu treba izdvojiti iz stečajne mase i predati njima u vlasništvo", dodaje Arnaut.

U navedenim situacijama sud kontinuirano putem stečajnih odjeljenja i uprave vrši urgiranje za okončanje parničnih postupaka, kako bi se stekli uslovi koji će omogućiti i samo zaključenje stečaja.

S druge strane, da stečaj nužno ne mora značiti kraj za neku kompaniju, vidljivo je na nekoliko primjera u Tuzlanskom kantonu. Preporod kompanije se desio nakon što je u postupku došlo do prodaje imovine stečajnog dužnika, a kupac je nastavio poslovanje.

"Mi imamo primjer okončanja stečajnog postupka u Fabrici deterdženata Dita, gdje je kupac nastavio poslovanje pod istim brendom", dodao je Arnaut.

Stečaj u Diti je otvoren 18. marta 2015. godine. Njenu imovinu kupila je tuzlanska kompanija Bingo po sistemu slobodne pogodbe za blizu osam miliona KM, a na radničku kapiju sada svakog jutra dolazi veliki broj osoba. Stečajni postupak u ovoj fabrici je okončan glavnom diobom.

Nasuprot tome, pored ranije navedenog Jedinstva iz Gradačca, još sedam kompanija se nalazi u stečajnom postupku koji traje 20 godina i duže, dok je u njh šest postupak pokrenut u periodu između 14 i 20 godina.

U prošloj godini u Općinskom sudu u Tuzli provedeni su postupci glavnih dioba u kojima su potraživanja višeg isplatnog reda izmirena u cijelosti, a u koja potraživanja ulaze i potraživanja po osnovu radnog odnosa u Resod Gummingu. Rivinu, Tuzlainžinjeringu i Heliosu.

U prethodnom periodu izvršena je interna reorganizacija rada i ubrzano je postupanje po predmetima, ali su i dalje prisutni ključni problemi koji se odnose na vođenje parničnih postupaka, koji su u vezi sa stečajem, unovčavanje imovine preduzeća, odvojena namirenja razlučnih povjerilaca te predmeti po žalbi na Kantonalnom sudu.

"U toku ove godine posvetit će se posebna pažnja bržem okončanju parničnih postupaka u vezi stečaja i aktivnijoj ulozi suda u zakazivanju određenih procesnih radnji u skladu sa zakonom o stečaju i kontinuirano će se raditi na otklanjanju prepreka koje usporavaju rad na predmetima", zaključio je Arnaut.

Akcionim planom za rješavanje stečajnih predmeta u toku 2023. godine predviđeno je okončanje postupaka u Heliosu, Tuzlainžinjeringu, Reweusu, Fortuni, Mi Feringu, Š. F. Inžinjeringu, Hidrotehnici, Gradnji i Frigosu.