|

Drugi međunarodni kongres o pčelarstvu u Gradačcu okuplja regionalne stručnjake

Drugi međunarodni kongres o pčelarstvu u Gradačcu okuplja regionalne stručnjake
10
F
FENA
1.8.2017. u 10:02
7
komentara
10

dijeljenja
Drugi međunarodni kongres o pčelarstvu u Gradačcu okuplja regionalne stručnjake
Za vrijeme održavanja 44. međunarodnog Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive, u Gradačcu će 24. i 25. augusta biti organizovan 2. međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.
Cilj ovog kongresa je da se svake godine okupe naučnici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse, da predstave svoja znanja te da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito.

Ove godine je prijavljeno 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvaliteta pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse. Radovi i sažetci će biti štampani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

Drugog dana je planiran Okrugli stol na temu "Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu i približavanje EU".

"Ideja je nastala sasvim slučajno kada je prošle godine grupa pčelara željela napraviti edukaciju za jedan dan. Bilo je dosta zainteresovanih pčelara da iskažu svoje znanje, ali i pčelara i drugih iz akademske zajednice koji su željeli da čuju i saznaju te nove stvari, koje su vezane za pčelarstvo i proizvodnju pčelinjih proizvoda", kazao je prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik organizacionog odbora kongresa.

Organizatori kongresa su: Tehnološki fakultet u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Kantonalni pčelarski savez Tuzla, Federalni pčelarski savez Sarajevo, Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac i klaster Tipičnih proizvoda Tuzla, Društvo za nutricionizam i dijetetiku u BiH "Hranom do zdravlja", Bee med doo Tuzla, Veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli, časopis BH pčelar i drugi.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...