Privreda
16

Drugi ciklus škole u Trnovu: Organska proizvodnja u zaštićenim prostorima

Klix.ba
Predavanjem Omera Kurtovića, direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu, nastavljeno je sprovođenje projekta Organska izgradnja mira na području opština Trnovo Federacije BiH i Trnovo Republike Srpske Udruženja građana "Zdrava zemlja".

"Mogućnosti organske proizvodnje u zaštićenim prostorima“ je prva tema kojom je počeo drugi ciklus predavanja u okviru programa obuke za organsku proizvodnju "Mala škole organske proizvodnje", u prostorijama Opštine Trnovo. Program ima za cilj promovisanje potencijala koji organska proizvodnja ima kad je u pitanju samozapošljavanje mladih u nerazvijenim opštinama poput Trnova.

Učesnici "Male škole organske proizvodnje" su proteklih mjeseci kroz teorijski i praktični dio nastave na oglednom dobru, vođenom od strane afirmisanih proizvođača organske hrane iz Bosne i Hercegovine, učili o osnovama organske proizvodnje. Među polaznicima škole su mladi i nezaposleni sa područja opštine Trnovo RS, Trnovo Federacija BiH a uključili su se i polaznici iz opština Centar Sarajevo, Pale i Visoko.

"Opština Trnovo spada u nerazvijene dijelove države u kojoj je sve ono što je predstavljalo privrednu i poljoprivrednu aktivnost uništeno i napušteno tokom i nakon rata. Ovo je odlična inicijativa i meni, a vjerujem i ostalim polaznicima, mnogo znači to što o temama poput oživljavanja ovog područja kroz uzgoj organske hrane, možemo slušati od stručnjaka i ljudi koji se organskom proizvodnjom već bave i koji nam daju praktične savjete i prenose nam svoja iskustva tako da se radujem i nastavku predavanja i aktivnostima projekta", rekla je učesnica iz Trnova Dijana Trgovčević, inače diplomirani inžinjer poljoprivrede.

Udruženje Zdrava zemlja iz Ilovica provodi program pod nazivom Organska izgradnja mira u sklopu projekta "Dijalog za budućnost", koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/ Fonda za izgradnju mira (PBF).