Privreda
0

Domaći proizvodi iz Srebrenice idu na evropsko tržište

FENA
Pijaca u Srebrenici (Foto: Klix.ba)
Pijaca u Srebrenici (Foto: Klix.ba)
Gradska pijaca u Srebrenici bila je nekada prepuna. Na stotinjak stolova srebrenički poljoprivrednici su prodavali svoje proizvode, a donedavno, ovdje je roba bila izložena samo na jednoj tezgi.

Sada je cilj olakšati poljoprivrednim proizvođačima distribuciju proizvoda do kupaca. U tu svrhu rekonstruisana je gradska pijaca koja bi mogla ličiti na nekadašnju, kada je ovdje na stotine poljoprivrednika izlagalo i prodavalo svoje proizvode.

Osim toga, većina proizvoda bit će plasirana na evropsko tržište. Uz finansijsku pomoć grupe žena iz Švajcarske i uz podršku općine, izvršena je rekonstrukcija pijace i omogućen njen nesmetan rad, kao i izvoz roba i proizvoda na evropsko tržište.

"Mi vjerujemo da ima puno žena u Srebrenici koje mogu proizvesti jako dobre proizvode, ali ih ne mogu ovdje prodati. Mi im želimo pomoći da svoje proizvode plasiraju vani i znamo da će to moći prodati", izjavila je Renate Metzger, novinarka iz Švicarske, jedna od inicijatorica obnove gradske pijace u Srebrenici.

"Ovo sve ide za švajcarsko tržište i očekujemo u najskorije vrijeme dobijanje evropskih standarda koji će to omogućiti. Biće to nova šansa za Srebreničane koji će imati osiguran plasman roba i ostvarivat će značajne prihode", rekao je Senad Subašić, savjetnik načelnika Općine Srebrenica.

Proizvodi srebreničkih poljoprivrednika bit će plasirani posredstvom Opće poljoprivredne zadruge „Hana“ koja ima nekoliko desetina kooperanata.

„Naša zadruga osnovana je prije dvije godine i uspjeli smo okupiti stotinjak kooperanata koji će se sada više angažovati na proizvodnji, kada znaju da će imati siguran plasman. Plan je da naši proizvodi izađu na evropsko u čemu ćemo uspjeti uz asistenciju grupe žena iz Švicarske“ izjavio je Semir Smajić, direktor Opće zadruge.

Kako bi animirala i druge poljoprivrednike da svoje proizvode prodaju na gradskoj pijaci, Općina će u naredne dvije godine, dati popust od 50 odsto za iznajmljeni pijačni štand.