Od 20. do 23. juna
65

Domaći i regionalni autoriteti dolaze na Sarajevski energetski forum

B. R.
Sarajevski energetski forum bit će održan od 20. do 23. juna
Sarajevski energetski forum bit će održan od 20. do 23. juna
Kako se približava 20. juni 2023., kada počinje Sarajevski energetski forum (SEF), lista učesnika i panelista postaje sve bogatija i budi sve veće interesovanje, saopćili su organizatori.

Respektabilni pokrovitelji i institucionalni partneri, poput Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH), entitetskih ministarstava i vlada nekoliko kantona, kao i fakulteta iz oblasti energetike, jasan su pokazatelj da je SEF prepoznat kao važan forum koji će otvoriti teme i donijeti zaključke o pravcu energetskih reformi, kako u Bosni i Hercegovini, tako i jugoistočnoj Evropi.

O regionalnom pristupu i međunarodnom karakteru skupa govori i to da će panelisti biti stručnjaci iz regije, poput bivšeg predsjednika Evropske energetske zajednice dr. Janeza Kopača, direktora prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj KOER Marka Lasića, dr. Gorana Majstrovića iz Energetskog instituta, Hrvoja Požara iz Zagreba, direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića, direktora ADEX grupe i regionalne berze za trgovinu strujom iz Slovenije Anžea Predovnika i drugih.

Tu su i domaći panelisti u ovoj oblasti, poput profesorice sa SSST- a Elme Agić-Šabeta, Dževada Bibića sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu, predsjednice Komisije za koncesije Republike Srpske Maje Šuput, Emira Nezirića sa Univerziteta "Džemal Bijedić", pomoćnika ministra u Federaciji Bosne i Hercegovine i stručnjaka za energetiku Halke Balavca, pomoćnika državnog ministra Admira Softića, kao i Indire Buljubašić sa Univerziteta u Tuzli.

Na SEF-u će učestvovati i predstavnici renomiranih domaćih kompanija, poput E-go, Nlogic, Porsche BiH koji je jedan od partnera i sponzora foruma te mnoge druge firme koje će imati šansu da budu u toku sa najsavremenijim rješenjima u oblasti energetike.

Prisustvovat će i predstavnici elektroprivreda iz Bosne i Hercegovine i regije, kao i stručnjaci nadležnih regulatora za električnu energiju. Svoje učešće je potvrdio veliki broj privrednika iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, jer tržište energijom se može posmatrati samo kao globalna mreža i odgovori na izazove moraju imati širok dijapazon mjera usmjerenih na budućnost i održivi razvoj, i tu Bosna i Hercegovina ne može ostati izolirana.

SEF će se od 20. do 23. juna održati u Hotelu Hills na Ilidži, a organizatori su otvorili poziv za ranu kotizaciju za učesnike i izlagače na SEF-u te svoju povoljnu priliku možete iskoristiti na ovom linku.

S obzirom na to da je broj mjesta na forumu ograničen te da su učešće, osim domaćih i regionalnih interesanata, potvrdili i zainteresirani iz Turske, Češke, Austrije, Njemačke i drugih zemalja, pravi je trenutak je da još iskoristite Early bird ponudu.