{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PS FBiH dao podršku za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla

31.7.2014. u 19:13
20
31
Dom naroda PS FBiH dao podršku za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla
20
Dom naroda PS FBiH dao podršku za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla
Dom naroda Parlamenta FBiH dao je podršku izgradnji Bloka 7-450 MW u termoelektrani Tuzla i Bloka 1 u termoelektrani Banovići. Sedam dana ranije, podršku je dao i Predstavnički dom PS FBiH.
Izgradnja Bloka 7-450 MW u TE Tuzla koštala bi oko 1,5 milijardi KM, a projekti partner za zajedničko ulaganje je konzorcij iz Kine.

Ponuda projektnog partnera kineskog Konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC), China i Gunagdong Electric Power Desing Institute ( GEDI), China teška je 785,6 miliona eura. Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank. Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu "ključ u ruke" .

Izgrađeni Blok 7 TE Tuzla bio bi u 100 postotnom vlašništvu JP Elektroprivreda BiH, koja bi imala i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Trenutno za izgradnju Bloka 1 TE Banovići, snage 300 MW, prijavljeno je 11 ponuđača, od čega je osam iz Kine. Vrijednost investicije iznosi oko milijardu KM, a taj rudnik ima kapacitet za snabdijevanje dva takva bloka.

Blok 1 bio bi u 100 postotnom vlasništvu RMU Banovići, koji bi imao i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Bitno je istaći da će odlukama oba doma PS FBiH biti sačuvana radna mjesta, najprije rudara rudnika Kreka, a bit će otvorena i nova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: