Uređenje sektora
41

Dom naroda FBiH usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima

M. P.
Obrtnici traže promjenu nekih članova/Foto: Shutterstock
Obrtnici traže promjenu nekih članova/Foto: Shutterstock
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima kojim se, kako su kazali, na kvalitetniji i jednostavniji način uređuju spomenute oblasti.

Prednosti ovog zakona su, kako je saopšteno iz Doma naroda, skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta, te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

"Uočeni nedostaci zakona otkanjat će se donošenjem podzakonskih akata”, stoji u zaključku koji je usvojen uz Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima.

Podsjetimo da su obrtnici ranije isticali kako u ovom zakonu ima dosta pozitivnih odluka, ali i kako imaju neki članovi sa kojima se ne slažu. Tako je predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH ranije za Klix.ba kazao da nisu zadovoljni kako je zakonom određena prodaja obrta. Naime, prema starom zakonu obrt su mogli prodati kada više ne žele da rade, i to bez problema, sa novim zakonom su u obavezi da prije prodaje zaštite ime obrta, kao i žig, te da tek onda mogu završiti kupoprodajni ugovor.

U starom zakonu, dodao je, stajalo je da obrtniku u obavljanju posla mogu pomagati članovi domaćinstva, dok u novom zakonu piše da mu mogu pomagati, ali samo uz njegovo prisustvo.

Ostaje da se u narednom periodu vidi da li će i na koji način članovi zakona sa kojima obrtnici nisu zadovoljni, biti mijenjani i usaglašavani.