Hrabar i odvažan korak
98

Dok jedne sumorna politika tjera iz BiH, drugi odlučuju pokrenuti vlastite biznise

A. Ku.
Alem Husejnović i Amar Aljović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Alem Husejnović i Amar Aljović (Foto: I. Š./Klix.ba)
U periodu kada mladi i obrazovani ljudi zbog sumorne političke situacije odlučuju da napuste državu, ima onih hrabrih i odvažnih koji se odlučuju da ostanu u BiH i pokrenu vlastiti biznis.

U tome su im od velike pomoći podsticajne mjere koje imaju lokalne zajednice, ali i bespovratna sredstva koja daje Evropska unija.

Na jedan takav odvažan korak odlučili su se Amar Aljović i Alem Husejnović iz Sarajeva.

Podrška lokalne zajednice

Oni su uz podršku lokalne zajednice Općine Novi Grad Sarajevo kroz učešće u projektu koji finansira Evropska unija odlučili da pokrenu vlastite biznise.

Aljović proizvodi prirodnu mušku kozmetiku, a Husejnović je, nakon dugogodišnjeg iskustva koje ima, otvorio agenciju za marketing i oglašavanje.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo su nam kazali da je u ovoj lokalnoj zajednici u 2023. godini registrovano 335 novih djelatnosti.

Ističu da Općina Novi Grad Sarajevo provodi podsticajnu mjeru "Sufinansiranje troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu" koja se realizuje s ciljem povećanja broja samostalnih poduzetnika i održivog samozapošljavanja kroz pokretanje vlastitih biznisa.

U 2023. godini u Budžetu Općine za ovu namjenu je utrošeno 600.000 KM.

Osim podsticajne mjere sufinansiranja troškova početnika u biznisu, Općina Novi Grad Sarajevo provodi i projekat "Lokalno partnerstvo za aktivaciju i integraciju nezaposlenih na tržište rada".

"Projekat se realizira iz EU sredstava, a u protekloj godini finansijski je obezbjeđena edukacija 60 nezaposlenih osoba, te 15 grantova za registraciju i početak poslovanja, od čega je Općina sufinansirala tri biznisa", ističu iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Kroz ovaj projekat je 15 registrovanih djelatnosti dobilo mentoring podršku za unapređenje poslovanja i 13 njih je registrovano kao obrtnička djelatnost, dok su dvije stomatološke ordinacije.

Na tržište rada kroz ovaj projekat ušli su i Aljović i Husejnović koji su u razgovoru za Klix.ba istakli da im je najznačajnija upravo mentoring podrška koju su dobili te su kroz edukacije naučili mnoge stvari neophodne za biznis svijet.

Aljović se Klix.ba govori o prirodnoj kozmetici za muškarce koju proizvodi ten am otkriva da je u planu i ženska linija kozmetike. Proizvodi se prave u malih serijama od 30 do 50 komada, a uključeni su šamponi, kreme te ulja za bradu.

Proces pravljenja proizvoda

Aljović nam objašnjava da se na proizvodnju u malim serijama odlučioo jer se na taj način lakše kontroliše kvalitet, a i osigurava da do potrošača dolazi svjež proizvod.

"Za jednu seriju od 30-ak ulja za bradu potrebno par sati od početka izrade do finalnog, upakovanog proizvoda. Ipak, proces formulacije jednog preparata zna trajati mjesecima dok se ne dođe do zadovoljavajućeg rezultata, tj. da je taj preparat zaista djelotvoran u rješavanju svog zadatka te da ima odgovarajući miris, izgled i konzistenciju. Svi sastojci u Beardocracy proizvodima su isključivo prirodni. Dosta njih se može nabaviti u BiH, a ono što ne može naručujemo iz Velike Britanije", kaže nam Aljović.

Kaže nam i zbog čega se odlučio da proizvodi prirodnu kozmetiku za muškarce te ističe da je misija da osvijesti muškarce na Balkanu o važnosti lične njege prirodnom, zdravom kozmetikom koja za razliku od industrijske, masovne, vještačke kozmetike nudi rješenja problema sa bradom, kožom i kosom.

"I na kraju želimo pomoći balkanskim muškarcima da budu ljepši i privlačniji, kao npr. Italijani koji veliku važnost pridaju ovom aspektu", kaže Aljović.

Alem Husejnović je pokrenuto Biznis market, agenciju za marketing i oglašavanje koja je razvila i platformu za oglašavanje prodaje razrađenih biznisa.

U fokusu rada je, kaže nam, rad sa mikro i malim biznisima, iako je za kratko vrijeme napravio saradnju sa većim brojem kompanija u Bosni i Hercegovini i šire.

Značaj edukacije

Istakao je da mu je kroz realizovan porjekat u lokalnoj zajednici u kojoj živi najviše značila podrška u smislu edukacije. Iako je značajna i finansijska podrška, bez edukacije bi se novac potrošio, a izgubila bi se prilika za brži napredak.

"Biti uspješan u nekoj kompaniji i vođenje biznisa koji pruža tu uslugu nije isto i definitivno nije formula za uspjeh. Svakome ko želi uploviti u poduzetničke vode savjetujem prethodno iskustvo, ali razumijevanje pravnih i ekonomskih faktora je od velikog značaja, bilo da ćete to raditi samostalno ili imati druge koji će to raditi za vas. Nakon što smo učestvovali mjesec dana u programu gdje smo prošli sve potrebno za pokretanje i vođenje biznisa, pred komisijom smo prezentovali naše biznis planove i odabrani su oni koji će dobiti i finansijsku podršku. Nakon što smo dobili sredstva te registrovali biznise, imali smo redovan mentoring i podršku koja je služila kao podsjetnik svega što smo učili tokom programa ali sada u realnim situacijama", kaže Husjenović.

Korisno je, dodaje, što su svi koji su prošli ovaj program ostali umreženi, iako se bave različitim poslovima.

"Trudimo se da podržavamo jedni druge, bilo da je kroz usluge ili savjetovanje. Veliki je broj pozitivnih primjera unutar naše, sada, velike grupe gdje su uspostavljene odlične saradnje", kaže Husejnović.

Pitali smo ga da li ima u planu širenje poslovanja ten am je kazao da žali što se ranije nije odlučio na pokretanje vlastitog biznisa.

"Bio sam jedan od onih koji su imali ideju i ogromnu želju, ali ne i hrabrost uz mnoga pitanja koja su postojala, a za koja nisam znao ni gdje početi sa istraživanjem. Nakon skoro godinu dana od registrovanja agencije Biznis Market, mogu samo izraziti žaljenje što se to nije desilo ranije. Veoma brzo su stvoreni uslovi za širenje tima što me čini izuzetno ponosnim. Smatram da država može i mora uraditi mnogo više prvenstveno na informisanju, a onda i na olakšavanju procedura od kojih mnoge nemaju potrebu da budu kompleksne i dugotrajne. Danas postoji mnogo programa, edukacija, kurseva, ali i organizacija koje pružaju podršku u edukaciji i finansiranju na neki način. Dok nisam pokušao sudjelovati u jednom programu, mislio sam da je takvo nešto nedokučivo, ali uz ideju, želju i ozbiljan rad ovakvo nešto nije nemoguće", zaključuje Husejnović.