Kina zemlja partner
42

Dodik otvara Mostarski sajam: Planiran susret Čovića i Vučića te predstavljanje 4G mreže

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, svečano će danas otvoriti 22. međunarodni sajam privrede u Mostaru. Zemlja partner je Kina, najavljeno je prisustvo više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja, a sajam traje do 13. aprila.

Osim Dodika, na svečanom otvorenju prisutnima će se obratiti direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te predstavnik zemlje partnera Narodne Republike Kine Zhang Shenfeng, dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine.

Sajam osim privrednika uvijek privuče brojne političare iz zemlje i regije, ali od velikih špekulacija o Kurtzu i Orbanu nema ništa. U Mostar dolazi, sad već redovni sajamski gost, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On će se danas sastati s neformalnim domaćinom u Mostaru predsjendikom HDZ-a i HNS-a Draganom Čovićem.

Jučerašnje posljednje priprema na jednom od štandova (Foto: R. D./Klix.ba)
Jučerašnje posljednje priprema na jednom od štandova (Foto: R. D./Klix.ba)

Iako je bio najavljen, u Mostar neće doći član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Ovih dana će doći Bakir Izetbegović, očekuje se njegov sastanak s Draganom Čovićem u vezi s temama koje su više vezane za formiranje vlasti nego za izlagače na sajmu.

Predstavnici sajma posebno ističu važnost partnerstva NR KIne te se nadaju kako će ovim privući još veću pažnju privrednika. Kinezi su zastupljeni u velikom broju, njihov dio na sajmu na oko dvije hiljade kvadrata je najveći, a među stotinjak njihovih kompanija tu su i tehnološki giganti poput Huaweija, Greea, ZTE-a, China Railwaysa...

Najavljeno je kako će na sajmu u Mostaru biti prezentirana i 4G telekom mreža, što je poslije Sarajeva drugo mjesto u Bosni i Hercegovini s tom uslugom.

Organizatori očekuju da bi sajam moglo posjetiti 50 hiljada ljudi. U sklopu sajma bit će organizirane i podsajamske manifestacije "Sajam turizma" i "Sajam knjige i izdavaštva", kao i brojne konferencije, okrugli stolovi i radionice.