FBiH
0

Dobra vijest za poljoprivrednike

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što je prije pet dana Dom naroda federalnog Parlamenta usvojio prijedlog rebalansa budžeta za 2009., jučer je i Zastupnički dom usvojio pomenuti rebalans kojim je predviđeno da se sve obaveze prema poljoprivrednicima iz prošle godine isplate iz sredstava rebalansa.

Kako je saopćeno iz Udruženja poljoprivrednika u BiH u te obaveze uračunat je iznos od petnaestak miliona KM koji je namijenjen za grantove za kapitalne investicije u poljoprivredi.

  • Ustvari taj iznos predstavlja prekoračenje prošlogodišnjeg budžeta od 52 miliona KM. Predviđeni budžet za poljoprivredu od 50miliona KM za 2009. biti će raspodijeljen isključivo za poticaje proizvodnje i druge obaveze iz 2009. Sada predstoji izrada novog programa raspodjele sredstava za 2009., sto znači da postojeći program koji je donesen prije nekih mjesec dana prestaje da važi, navode iz tog udruženja.

Federalno ministarstvo će zajedno sa Udruženjem u što kraćem roku napraviti novi program kojim će se osigurati znatno veća novčana podrška poljoprivrednicima.

Udruženje također ističe zalaganje federalnog premijera Nedžada Brankovića i resornog ministra Damira Ljubića da se izvrši pomenuti rebalans u korist poljoprivrednika.