Više detalja najesen
17

Direktor mostarskog aerodroma o liniji za Istanbul: Turci već pitaju koji nam avion odgovara

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Linija između Mostara i Istanbula mogla bi dobiti konkretnu formu ove jeseni, s tim da je najvećem hercegovačkom aerodromu potrebna puna podrška svih nivoa vlasti.

U sklopu Mostarskog sajma održana je i konferencija "Razvoj destinacijskog turizma uspostavom niskotarifnih avionskih letova", a direktor Aerodroma Mostar rezimirao je do sada urađeno i najavio nove letove za Istanbul.

Marin Raspudić, direktor Aerodroma Mostar, kazao je na početku kako dobijanje linija Eurowingsa ne bi bilo moguće bez zajedničkih napora i podrške svih nivoa vlasti.

"Bez povezivanja svih nema ostvarivanja značajnih ciljeva. Od Vlade Federacije BiH smo dobili sredstva za infrastrukturu, kantonalna vlada nam je pomogla da se pripremimo za ovu sezonu, a Grad Mostar da subvencioniramo niskotarifne linije, dok federalno ministarstvo subvencionira liniju Croatia Airlinesa", kazao je Raspudić.

Nijedna kompanija danas neće ući u rizik, kazao je Raspudić, već treba podršku vlasti kroz proces subvencioniranja letova, određenog minimiziranja rizika.

"Ova godina će biti odlučujuća za Aerodrom Mostar, zato pozivam naše građane da koriste linije za Njemačku i Zagreb, tako će ove linije opstati. Mi u jednom segmentu zadržavamo linije za Italiju, do sada smo većinom živjeli od marijanskog svetišta Međugorja, ali se moramo okrenuti redovnim linijama. Turci već pitaju koji tip aviona je optimalan", rezimirao je Raspudić, kazavši da se kalkulira o modelu Airbus A319 koji bi letio između Mostara i Istanbula.

Prognoze su da će se do početka zimske sezone, najkasnije do 25. oktobra, javiti zvaničnici iz Turske, a da li će to biti Turkish Airlines ili neka druga kompanija, još nije sigurno.

"Za građane Mostara važno je da uz letove za Zagreb i Njemačku postoje i linije za istok, odnosno Istanbul, da se može povezivati sa svim svjetskim destinacijama", zaključio je Raspudić.