Prijateljski savjet
0

Direktor kineskog fonda CEEC: BiH ima turistički potencijal koji mora iskoristiti

Piše: E. M.
(Foto: Klix.ba)
U sjedištu Kineskog fonda za centralnu i istočnu Evropu u Šangaju u četvrtak navečer održan je sastanak predstavnika medija sa područja centralne i istočne evrope u sklopu programa 16+1 s osnivačem fonda Qin Jingom koji je istakao kako Bosna i Hercegovina sa zemljama Balkana ima potencijal turizma koji se mora iskoristiti.

Fond za centralnu i istočnu Evropu osnovan je prije sedam mjeseci nakon čega je Jing posjetio 13 od 16 zemalja u okviru 16+1 programa zemalja centralne i istočne Evrope. U svome obraćanju medijima je naglasio kako zemlje centralne i istočne evrope programa 16+1 moraju iskoristiti priliku i stvoriti ambijent za nove investicije u svojim državama koje je Kina spremna realizirati.

"Mi kroz ovaj fond ne razmišljamo samo o novcu i otvaranju fabrika, zapošljavanju i ekonomiji. Ovo je prilika da se promijene neke stvari, da vrata zemalja Evrope budu otvorena i za kineske turiste. Problem su vize, zašto bih se ja mučio i za svaki dolazak vadio vizu od mjesec dana? Zemlje Evrope trebaju poslušati Srbiju koja je omogućila dobivanje dugotrajne vize koja mi olakšava posao da sjednem na avion kada god želim i dođem u tu zemlju", kazao je Jing.

Na pitanje da li je u sklopu posjete 13 zemalja posjetio i Bosnu i Hercegovinu te kakvim potencijalima raspolaže Balkan, Jing je rekao da se prilikom dolaska u Sarajevo sjetio Pekinga.

"Bio sam u Sarajevu i čim sam sletio i udahnuo zrak osjećao sam se kao u Pekingu zbog zagađenosti koja je bila osjetna. Obišao sam grad, vidio sam da na pijacama ljudi prodaju proizvode kao što je med i druge prirodne stvari u flašama. Moramo pronaći način da se te stvari mogu prodavati i u Kini pa i preko e-trgovine. Prilikom posjete Bosni i Hercegovini obišao sam i muzeje, slušao o historiji grada i države i mogu reći da imate dosta potencijala za turizam kojeg morate iskoristiti", izjavio je Jing te dodao da pored toga naša zemlja ima potencijal za poljoprivredu.

Poruka nadležnim institucijama i pojedincima država koje je Jing posjetio u sklopu svoje posjete je da moraju znati šta žele.

"Za velike planove treba i mnogo vremena, ali to je proces koji treba ubrzati i čim prije stvoriti sve potrebne uslove za razvoj vaših država. Mi imamo novac koji želimo uložiti u vaše države, kako bismo otvorili nova radna mjesta, omogućili plaće za plaćanje računa, stvorili ugodniji ambijent i srušili barijere između vaših država i Kine, ali to ne možemo sami", zaključio je Jing.

Kineski fond za centralnu i istočnu Evropu otvoren je za sve projekte CEEC 16+1 programa koje žele ulagati u infrastrukturu i proizvodnju vrijednosti do 500 miliona eura.