EU4Business
58

Digitalizacija i inovacija u metalnom sektoru rješenje za manjak radne snage

E. M.
Digitalizacija i inovacija budućnost su metalnog sektora orjentisanog ka izvozu, ali i onog orijentisanog prema domaćem tržištu, zbog sve većeg problema u vezi s manjkom radne snage.

Dodjelom certifikata okončana su predavanja i obuke koje su provedene projektom "CeDICo", koji su finansirale Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

U nepunih mjesec dana, od 18. oktobra do 14. novembra 2021. godine, realizovana su interaktivna predavanja - obuke iz četiri oblasti digitalizacije i inovacije u metalnom sektoru i to iz oblasti ekonomije i kriznog menadžmenta, za kontrolore industrije 4.0 o usklađivanju ugovora s inostranstvom te za operatere za upravljanje prodajom i digitalnim marketingom.

Odgovorna osoba u projektu "CeDICo" Alaudin Brkić u izjavi za Klix.ba je kazao da je digitalna informatizacija kompanija u metalnom sektoru najbitnija za izvozno orijentisane kompanije kako bi podigle nivo konkurentnosti, a što se postiže ulaganjem u tehnologije i obuku radnika.

"Digitalizacija ubrzava procese i povećava konkurentnost pa smo s tim kompanijama započeli uvođenje novih proizvoda, prototipa, koje su pretvorili u proizvode koji se izvoze u EU. Kod određenih kompanija smo implementirali savremena IT dostignuća, što je njima olakšalo poslovanje, a to smo uradili i izradom web prezentacija i web shopova za određene kompanije koje su usmjerene ka svjetskom tržištu", kazao je Brkić.

Pojasnio je da je poenta cjelokupnog projekta zasnovana na tome da se podigne konkurentnost izvoznih kompanija u ovom sektoru, kroz odgovarajući software i patente, te da se radna snaga prilagodi izazovima promijenjenog poslovanja.

"Niska je svijest u BiH vezana za IT rješenja, ali ovo je prednost, a ne trošak u poslovanju. Na duži period se refleksira boljom konkurentnosti na tržištu kompanija, a u izazovima manjka radnika digitalizacija mijenja radnu snagu", dodao je Brkić.

Polaznike obuka kandidovali su partneri u projektu, srednje tehničke škole i Služba zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona.

Projekt "CeDICo" (Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije u regiji Srednja Bosna) realizira se u okviru projekta "EU4Business". Projekt "CeDICo" podrazumijeva uspostavljanje Centra za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost, čiji je cilj realizacija aktivnosti podijeljenih u tri oblasti: digitalizacija, inovacije i saradnja i poslovno okruženje.

Projekt, koji je u završnoj fazi, fokusiran je na digitalnu transformaciju poslovanja kompanija i na digitalnu transformaciju tržišta rada. Kao rezultat, ciljana preduzeća trebala bi povećati svoj izvoz i prodaju te kreirati nova radna mjesta.

Projekt "CeDICo" traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 736.130 KM, od čega Evropska unija sufinansira 535.930 KM kroz EU4Business projekt. Vodeći realizator projekta je Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici.

EU4Business je projekt Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekt je vrijedan 16,1 milion eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija posjetite www.eu4business.ba.