EXPO 2020
15

Delić lobira za širenje investicione mreže i otvaranje ambasade UAE u BiH

M. P.
Delić se u Dubaiju sastao sa ministricom za međunarodnu saradnju UAE
Delić se u Dubaiju sastao sa ministricom za međunarodnu saradnju UAE
O mogućnostima saradnje Vlade Kantona Sarajevo i Ujedinjenih Arapskih Emirata, investicionim prilikama, ali i o EXPO-u i koristima koje BiH može očekivati od učešća na ovoj izložbi bilo je danas govora u Dubaiju.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić sastao se sa Reem Al Hashimy, ministricom za međunarodnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE, a ovom prilikom zahvalio je ministrici Al Hashimy za podršku predstavljanju naše zemlje na izložbi EXPO 2020.

Istakao je kako je ta podrška značajna jer je Bosni i Hercegovini omogućila da bude dijelom ove izložbe, uprkos kašnjenju i prolongiranju potpisivanju ugovora o preuzmanju paviljona.

"S obzirom na to da je Al Hashimy ministrica za međunarodnu saradnju, potencirali smo razgovore o otvaranju ambasade UAE u glavnom gradu BiH, jer smatramo da je to temelj za razvoj održivih političko – ekonomskih odnosa između naših zemalja, kao okolnost koja će u mnogome olakšati i unaprijediti saradnju u oblasti investicija, ali i svim drugim oblastima", kazao je Delić, te dodao kako je pozvao Al Hashimy pozvao da posjeti Sarajevo, što je ona i obećala da će učiniti već u maju ove godine.

Delić se ranije sastao i sa Abdallahom Sultanom Al Owaisom, predsjednikom Privredne komore i EXPO centra Šarže, a dan ranije održao je sastanak i sa Mohammedom Alijem Al Shorafaom, predsjednikom Odjeljenja za ekonomski razvoj Abu Dabija.

Na sastancima se razgovaralo o investicionim potencijalima između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine, odnosno Kantona Sarajevo, kao i neiskorištenim mogućnostima koje su prilika za razvoj i širenje investicione mreže Međunarodnog investicionog centra Abu Dabija u BiH i drugim oblicima saradnje.

"S ciljem održive i dugoročne saradnje, privlačenja direktnih stranih investicija i razmjene znanja, iskustava i tehnologija dogovorio sam s predsjednicima Komore Šarže i Međunarodnog investicionog centra Abu Dabija potpisivanje memoranduma o razumijevanju, koji će nam biti garancija te saradnje", istakao je Delić.

Prema njegovim riječima, memorandumi o razumijevanju s ovim institucijama trebali bi biti potpisani do zatvaranja izložbe EXPO 2020 Dubai.