Privreda
10

Dani Bosanske tržnice na Otoci: Domaći, zdravi i kvalitetni proizvodi

Klix.ba
Na platou pored Tržnog centra Otoka jučer je održana manifestacija "Dani Bosanske tržnice" na kojoj su predstavljeni domaći, zdravi, kvalitetni proizvodi, domaćih proizvođača čiji se proizvodi mogu kupiti u Bosanskoj tržnici, koju je Općina Novi Grad prije godinu i po izgradila na Dobrinji.

Građanima je na raspolaganju bila raznovrsna ponuda domaćih proizvoda,kakvi se ne mogu naći na policama tržnih centara. Mogli su se kupiti proizvodi Opšte poljoprivredne zadruge 3E Skelani iz Srebrenice, zatim poljoprivrednih zadruga Agrofood iz Konjević Polja, Eko-life Stolac, Opšte poljoprivredne zadruge Tarevci - Modriča.

Pored toga, proizvode iz vlastitog asortimana ponudili su i Udruženje Bjelimićani, a posjetioci su imali priliku da kupei i prirodnu kozmetiku firme Theca, te rukotvorine autorice Begzade Karkelja.

Uz mogućnost kupovine domaćih proizvoda, priređena je i degustacija uz mnoštvo poklona. Za gastronomsku ponudu pobrinule su se domaće firme KLAS, slastičarna KUP i mesnice Mujanić.

Kako je kazala Amna Katana iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad, cilj manifestacije je da predstavi proizvođače domaćih proizvoda iz Bosanske tržnice na Dobrinji, te promoviše zdrave, domaće, bh. proizvode kao što su svježe voće i povrće, mliječni i mesni proizvodi, jaja, med, te organska hrana.

"Bosanska tržnica na Dobrinji je mjesto gdje se svakodnevno mogu kupiti svježe, kvalitetne a što je najvažnije, domaće namirnice. Osim toga mogu se naći i razne vrste sokova, džemova, pekmeza, meda, ajvara i mnoge druge zdrave namirnice", kazala je Katana.

Sugrađanin Jasmin Demir izrazio je zadovoljstvo da postoji mjesto gdje može kupiti domaće proizvode za sebe i svoju porodicu.

Imajući u vidu činjenicu da danas na tržištu ima najviše proizvoda sumnjivog porijekla i kvalitete, pravi izbor za sve one koji žele kupiti samo zdravo za sebe i svoje ukućane je Bosanska tržnica na Dobrinji, prva i jedina ovakve vrste u Sarajevu.

Dani Bosanske tržnice, koji se održavaju prvi put, organizirani su u sklopu manifestacije "Novogradski dani 2016", saopćila je pres služba Općine Novi Grad.