Rok 30 mjeseci
34

Danas potpisivanje ugovora za gradnju mosta kod Bosanske Gradiške

I. P.
U Zagrebu će danas izvršni direktor kompanije Integral inženjering potpisati ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Bosanske Gradiške.

Most na Savi kod Bosanske Gradiške bit će dugačak 426 metara, širok 22,6 metara, a njegova nosiva čelična konstrukcija težit će 4.650 tona. Imat će četiri trake, po dvije u svakom smjeru.

Vrijednost ugovorenih radova je 19.540.997,00 eura (bez PDV) ili 38.218.868,00 KM (bez PDV), a predviđeno je da radovi traju 30 mjeseci.

Navedena cijena je vrijednost radova koje će izvoditi Integral.

Podsjećamo, izgradnja ovog mosta je dio ukupnih radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline na dionici granica – Okučani, koja, pored ostalog, uključuje autoput punog profila na strani Bosne i Hercegovine, četverotračnu brzu cestu na strani Republike Hrvatske, dva odvojena granična prijelaza i prilazne puteve.

"Po završetku radova ova putna cjelina će omogućiti brži promet ljudi i robe, omogućit će nesmetano i efikasno obavljanje poslova kontrolnim organima te će omogućiti normalano odvijanje života u sada preopterećenoj Bosanskoj Gradišci", kažu iz Integrala.

Izvođači radova Zajedničko poduzetništvo (Joint Venture – JV) Integral Inženjering a.d., Đuro Đaković Montaža d.o.o. i Zagreb-Montaža d.o.o izabrani su na međunarodnom tenderu koji je raspisalo preduzeće Hrvatske ceste d.o.o. iz Zagreba.