|

Danas potpisivanje ugovora nakon kojeg kreće gradnja najvećeg mosta na Koridoru 5C

Danas potpisivanje ugovora nakon kojeg kreće gradnja najvećeg mosta na Koridoru 5C
17
I. P.
20.6.2019. u 08:00
37
komentara
17

dijeljenja
Danas potpisivanje ugovora nakon kojeg kreće gradnja najvećeg mosta na Koridoru 5C
Ugovor će u Mostaru biti potpisan između Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine i kompanija China State Construction Engineering Corporation Ltd., AzVirt L.L.C, Sinohydro Corporation Ltd. i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd.
Riječ je o hercegovačkoj dionici Počitelj - Bijača, odnosno poddionici Počitelj - Zvirovići koju čine dva LOT-a, jedan "zemljani" i jedan koji se odnosi na most dužine gotovo kilometar.

Zemljani LOT 1 gradit će kineska kompanija China State Construction Engineering Corporation Ltd., dok će most graditi konzorcij AzVirt L.L.C (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB).

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 1 (petlja Počitelj - početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj - petlja Zvirovići) iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a.
Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 (Most Počitelj) iznosi 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Trasa autoceste duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Pored toga, gradit će se i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna - Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...