"Život poslije smrti"
65

Čović sutra ponovo u Aluminiju, radnike interesuje samo pokretanje proizvodnje

R. D.
Fabrički krug nekad najbogatije hercegovačke kompanije (Foto: R. D./Klix.ba)
Fabrički krug nekad najbogatije hercegovačke kompanije (Foto: R. D./Klix.ba)
Pitaju me da li vjerujemo, a svima odgovaram da moramo jer smo ostali bez posla. Ovo je samo jedna od onih rečenica koju ovih dana čujete od radnika Aluminija d.d. Mostar, bivšeg giganta kojem je u noći između 9. i 10. jula isključena struja i koji očekuje skoro siguran stečaj.
U Upravnoj zgradi Aluminija za sutra ujutro je dogovoren još jedan sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija s predsjednikom HDZ-a i HNS-a Draganom Čovićem, a nakon prošlosedmičnog debakla i scena koje su obišle region.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata ove kompanije, kaže kako je u formirana svojevrsna komisija koju čine predsjednik HNS-a Dragan Čović, federalna ministrica finansija Jelka Milićević, članovi nadzornog odbora, uprava kompanije i predstavnici sindikata koji bi se trebali češće sastajati i dogovarati o budućnosti posustalog Aluminija.

"Razgovaralo se da se u nekom roku pokrene proizvodnja. Ako se nađe tržište anode bi se pakovale i prodavale, u ljevaonici bi se radilo pretapanje, a sačuvano je oko 80 ćelija u elektrolizi koje su davno isključene. Kad bi se došlo do novca one bi se mogle pokrenuti na normalan način", pojašnjava za Klix.ba Bebek.

Pero Bebek (Foto: R. D./Klix.ba)
Pero Bebek (Foto: R. D./Klix.ba)

Radnici se, vjerujući obećanjima, nadaju da bi se proizvodnja mogla ubrzo pokrenuti, a određen broj ljudi vratiti na posao. Krajnji cilj bio bi povratak svih nešto više od 900 radnika na posao. Ovih dana na bankovne račune radnika uplaćena je akontacija plate za juni mjesec.

"Komisija bi se češće trebala sastajati, uzet ćemo i neke stručnije ljude kao savjetnike", kazao je Bebek.

Manje optimizma oko budućnosti Aluminija imala je u petak ministrica finansija Jelka Milićević, koja je kazala da je sve vodilo gašenju kompanije i da je Vlada FBiH poduzimala uzaludne poteze. Pojasnila je kako poziciju Aluminija dodatno otežava činjenica da je sva imovina pod hipotekom.