{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijena stana u izgradnji u Kantonu Sarajevo 1.460 KM

F
3.7.2013. u 13:00
0
42
Cijena stana u izgradnji u Kantonu Sarajevo 1.460 KM
0
Cijena stana u izgradnji u Kantonu Sarajevo 1.460 KM
U nastavku današnje sjednice Skupština Kantona Sarajevo donijela je Odluku o davanju saglasnosti za promjenu naziva Javne ustanove Centar za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece, djece oboljele od autizma i cerebralne paralize "Vladimir Nazor".
Zastupnici su razmatrali i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Kantona Sarajevo, od 24. aprila 2013. godine o kategoriji osoba, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenih pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima.

"Razlozi za donošenje ove odluke sadržani su u članu 4. stav (1) Odluke o uslovima i načinu pokretanja nove stambene izgradnje u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom na području Kantona Sarajevo, kojim je propisano da Vlada Kantona Sarajevo svake godine donosi Odluku o kategoriji osoba, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenih pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima, na koju saglasnost daje Skupština Kantona Sarajevo", rekao je kantonalni ministar stambene politike Čedomir Lukić.

Dodao je da ova odluka nije imala izmjene u odnosu na prethodnu godinu.

Protuargumenat na ovu odluku iznio je zastupnik Branislav Crnogorac (SDP) ističući da u ovoj odluci nema nikakvih povoljnih uslova, jer jednostavno u stanu od 60 kvadrata kada se dobije saglasnost, "odemo u neku komercijalnu banku i uzmemo kredit od 20.000 KM".

"Kada ovu cifru podijelimo sa brojem kvadrata onda uistinu vidimo da tu nema nikakvih povoljnih uslova za rješavanje pitanja mladih", rekao je Crnogorac.

Na to je ministar Lukić odgovorio da ova kategorija ne tretira povoljne osobe, a kada su u pitanju povoljni uslovi nema onoga što je bilo u prijašnjem vremenu da se stanovi dodijeljuju, već se sada kupuju.

"Povoljna cijena kao fiksna je najpovoljnija u Kantonu Sarajevo i ona je niža od bilo koje prodajne cijene stana u Kantonu Sarajevu. Cijena stanova u izgradnji iznosi 1.460 KM sa PDV-om. Ona je obezbijeđena onima koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje", rekao je Lukić.

Sa ministrom se, također, nije složio ni zastupnik Faruk Efendić (SDP) navodeći da kvadrat stana po ovoj odluci iznosi oko 1.600 KM sa PDV-om.

Smatra da to nije povoljna cijena stana, jer se trenutno u Kantonu Sarajevu može naći niža cijena kvadrata od 1.600 KM.

"Odluka o kategoriji osoba obuhvatila je najširu lepezu osoba u Kantonu Sarajevo. Starosna dob obuhvata od 18 do 50 godina, a u okviru bodovanja preferiraju se mladi do 35 godina. Bračni i vanbračni parovi su obuhvaćeni ovom odlukom, kao i samci", istakao je Lukić.

Zato se odluka proširila na osobe do 50 godina, koji također imaju potrebu za krovom nad glavom.

Kada je u pitanju obrazovanje također su, navodi, obuhvaćene sve kategorije, te oni koji imaju viši stručnu spremu imaju prioritet.

Na kraju rasprave zastupnici su jednoglasno dali saglasnot na ovu Odluku, na čemu im se zahvalio ministar Lukić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: