Rast se nastavlja
129

Cijena dizela u Sarajevu stigla do 3,76 KM, litar najskupljeg benzina 3,71

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Cijene goriva u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama, se ne smiruju pa se korekcije cijena na benzinskim pumpama vrše skoro svakodnevno.
Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine najskuplja cijena litra dizela u Sarajevu je na benzinskoj pumpi Petrol na tranzitu i košta 3,76 KM dok na istom mjestu litar benzina iznosi 3,71 KM (98 oktana), dok je bezolovni 95 oktana - 3,56 KM.

Najniža cijena dizela jutros u Sarajevu iznosi 3,41 KM (Energopetrol kod Općinskog suda i Holdina na Grbavici), a benzina BMB-95 3,31 KM (Energopetrol kod Željinog stadiona) dok se prosječne cijene kreću oko 3,50 dizela i 3,40 benzina.

Kao što smo ranije pisali, prema svim analizama, cijena goriva u BiH u narednim sedmicama bi mogla dostići čak 4 KM po litru što će dodatno usložniti ekonomsku krizu i dovesti do novih poskupljenja u cijelom lancu, od proizvođača do krajnjih kupaca.

Sada su sve oči uprte u entitetsku i državnu vlast koje bi određenim mjerama, poput fiksiranja maloprodajnih cijena ili ukidanja akciza, mogle olakšati krizu na određeni period i sniziti cijene goriva.

Kako građani mogu pratiti gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje gorivo

Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine "FMT FBIH oil info", u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših, a potrebno je da odaberete svoj grad.

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje.