Nove cijene
90

Cigarete u BiH od 1. marta ponovo poskupljuju

Piše: I. P.
Nakon poskupljenja 1. januara 2018. godine građane BiH očekuje novo povećanje cijena cigareta od 1. marta, a zbog odluke dva najveća proizvođača Fabrike duhana Sarajevo i Tvornice duhana Rovinj.

Cijene navedene u dokumentima uporedite s trenutnim cijenama uvedenim 1. januara 2018.

"Kompanije TDR d.o.o. Sarajevo i Fabrika duhana Sarajevo dostavile su UIO nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti u primjeni od 1. marta 2018. godine. Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po paklici, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupjeti za 0,20 KM po paklici", potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz UIO podsjećaju da je formiranje cijena slobodno i stvar poslovne politike svake kompanije te da se cijene mogu mijenjati bilo kad u toku godine s tim da u maloprodajnu cijenu mora biti uključena akciza u skladu s važećom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu i najava novih cijena mora biti dostavljena u UIO mjesec dana prije stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena.

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana, dužni su popisati zalihe istih 1. marta 2018. godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO. Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na dunan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora uplatiti na Jedinstveni račun UIO.

Kako saznajemo, povećanje cijena je posljedica novih akciza na duhanske proizvode.

"Cijene BAT proizvoda podižu se kao posljedica usklađivanja s rastom akciza. Cijene podižemo postupno, a ne odjednom kako bismo potrošačima olakšali prilagođavanje na nove cijene. Napominjemo i kako smo dio tereta rasta akciza preuzeli na sebe te cijene nismo povećali proporcionalno rastu akciza. Kao što smo više puta upozoravali, ovakav akcizni sistem uzrok je velikog udjela crnog tržišta koje je u BiH veliki problem. Zbog toga podržavamo napore Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje koji je oformio radnu grupu kako bi se analizirao akcizni sistem i donijele potrebne promjene", potvrđeno je za Klix.ba iz TDR-a koji je inače u vlasništvu American British Tobacca.

Podsjećamo, odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definisano da se od 1. januara na cigarete plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete i iznosi 104 KM po kilogramu.