Sumiranje postignutog
235

Centrotrans godinu završava sa pozitivnim rezultatima i kao lideri u međunarodnom saobraćaju

U prostorijama Centrotransa održana je godišnja konferencija za medije (Foto: D. S./Klix.ba)
U prostorijama Centrotransa održana je godišnja konferencija za medije (Foto: D. S./Klix.ba)
U prostorijama kompanije Centrotrans danas je održana tradicionalna godišnja konferencija za medije na kojoj je istaknuto da kompanija ovu godinu završava sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

Kako je saopćio direktor kompanije Safudin Čengić, povećan je broj linija, zabilježeno je povećanje broja putnika, modernizovane su usluge kako bi korisnicima osigurali ugodnija putovanja a istaknuto je i to da je za 2023. godinu planiran rast svih parametara kao i investicije od oko osam miliona i sto hiljada KM.

U 2022. godini ova kompanija nabavila je 44 autobusa. Danas kompanija Centrotrans u javnom Prigradsko-gradskom prijevozu putnika na području Kantona Sarajevo saobraća sa 185 autobusa, a ukupan broj autobusa koji čine vozni park Centrotransa u 2022. je 256, što je za 20,70 posto više nego u 2021.godini.

Čengić, na godišnjoj konferenciji za medije, istakao je da je 2022. godina bila izazovna ali je kompanija ipak poslovala pozitivno. Autobusi Centrotransa prešli su 13.855.679 miliona kilometara prilikom čega je prevezeno preko 13.898.476 putnika. Izazovi koji su obilježili 2022. godinu kao što je narušen poslovni ambijent inflacijom, ratom u Ukrajini te rastom cijena energenata/goriva, praćeno je kontinuiranim nedostatkom kvalifikovanih kadrova, ali i pored navedenog Centrotrans je pronašao način da uspješno prebrodi sve prepreke.

Safudin Čengić, predsjednik kompanije Centrotrans (Foto: D. S./Klix.ba)
Safudin Čengić, predsjednik kompanije Centrotrans (Foto: D. S./Klix.ba)

"Tokom prethodne godine imali smo povećanje broja radnika, redovnu isplatu plata i drugih primanja, isplaćen je regres“, naglasio je Čengić.

Istakao je da su u 2022. godini bruto primanja uposlenika uvećana za 32 posto u odnosu na 2021., te da su automatski i neto primanja po uposleniku uvećana za 38 posto u 2022. u odnosu na 2021. godinu.

Kako je istaknuto, Centrotrans je zadržao lidersku poziciju u međunarodnom saobraćaju, te su u domaćem saobraćaju realizovane aktivnosti na pokretanjunovih linija i polazaka, a što je uvjetovano potrebama putnika.

Posebno mjesto u 2022. godini zauzela je pozicija substitucije tramvaja u javnom gradskom prijevozu u vrijeme rekonstrukcije pruge gdje je Centrotrans za potrebe realizacije ovog

Čengić je najavio da je jedan od glavnih problema sa kojima se Centrotrans susreo u prethodnoj godini i koji bi mogao da se poveća u narednoj - radna snaga, odnosno kadrovi.

Iz tog razloga, u planu je izgradnja novog hotela u kojem će, između ostalog, biti smješteni i radnici koji će dolaziti iz drugih krajeva BiH, pa i iz drugih zemalja ukoliko za to bude bilo potrebo.