Sve izraženiji problem
265

Čengić: Poslodavcima potrebni kadrovi različitih profila, ali do njih ne mogu doći

FENA
Safudin Čengić, Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Safudin Čengić, Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poremećaj na tržištu rada i nedostatak radne snage bili su jedna od tema na kojoj su diskutovali delegati tokom današnje redovne izborne skupštine Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo (UPKS).

Predsjednik Upravnog odbora UPKS Safudin Čengić je, podnoseći izvještaj, naveo da su u proteklom četverogodišnjem periodu učinili sve na jačanju uloge i utjecaja ovog udruženja, da su uspostavili korektnu saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo i resornim ministarstvom te aktivno učestvovali u donošenju mjera i adekvatnog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Naglasio je da su poslodavcima kadrovi osnovni resurs, jer bez obzira na uvođenje savremene tehnologije, kako je izjavio, uvijek mora postojati čovjek koji će to pokrenuti. Čengić je ukazao na značajan nedostatak kvalificiranih kadrova te nesrazmjeran broj nezaposlenih i iskazanih potreba poslodavaca.

"U maju ove godine je bilo oko 56.000 nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a mi vapimo za kadrovima. Poslodavcima su potrebni kadrovi različitih profila, ali do njih ne mogu doći. Da li su nezaposleni praktično zaposleni? Ko i kako traži posao? Kakva je stvarna kvalifikaciona struktura nezaposlenih i koja je uloga službe za zapošljavanje - da bude posrednik ili socijalna ustanova? To vlast mora riješiti što prije", poručio je Čengić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je u obraćanju naglasio značaj partnerskog odnosa i socijalnog dijaloga, dodajući da je organizirano nekoliko tematskih sjednica, čiji su dnevni red određivali poslodavci, kao i da je, među ostalim, formirana radna grupa, čiji je zadatak bio da analizira parafiskalne namete i da daje odgovarajuće preporuke Vladi.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) Adnan Smailbegović smatra da Udruženje poslodavaca ima veliku ulogu u kreiranju društvenog statusa poslovne zajednice u društvu i da je potrebno uložiti napore da se poslovni ambijent, u kojem djeluju i u kojem će djelovati, podigne na jedan značajno viši nivo. 

Na Skupštini će, između ostalog, biti usvojeni izvještaji o radu, programi rada te finansijski izvještaji i imenovani članovi organa UPKS.