|

CEFTA Week: BiH postigla mnogo kao predsjedatelj CEFTA-om

CEFTA Week: BiH postigla mnogo kao predsjedatelj CEFTA-om
0
A
Anadolija
18.11.2013. u 15:11
6
komentara
0

dijeljenja
1/5 Foto: Anadolija
2/5 Foto: Anadolija
3/5 Foto: Anadolija
4/5 Foto: Anadolija
5/5 Foto: Anadolija
U okviru CEFTA sporazuma, kao zemlja, Bosna i Hercegovina je postigla mnogo i ti rezultati su vidljivi od strane privrednih subjekata u BiH, kazala je danas zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević - Dizdarević.
Govoreći uoči otvaranja CEFTA Week 2013, Salkičević-Dizdarević istakla je da su, tokom predsjedavanja BiH CEFTA-om u 2013. godini, prednosti bile dijagonalna kumulacija projekta, koja obezbjeđuje BiH da sa širokog prostora zemalja CEFTA-e uvozi repromaterijal za dalju proizvodnju, a potom da te proizvode izvozi kao bh. proizvod.

"Za zemlje koje nisu članice Evropske unije, jako je bitno da posluju na najbolji mogući način za vlastite privredne subjekte, a da pritom ne narušavaju dosad preuzete obaveze sa raznim potpisanim međunarodnim sporazumima", kazala je Salkičević-Dizdarević.

Napredak koji je BiH kao zemlja predsjedatelj postigla jeste transparentnost u vrsti promocije za određene vrste trgovinskih politika, rekla je Salkičević-Dizdarević, dodavši da će napori BiH u okviru CEFTA sporazuma biti 'krunisani' ove sedmice, nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Albanijom, a koji se odnosi na poljoprivredne proizvode.

"Ako poredimo trgovinske bilanse za zemlje CEFTA-e u odnosu na prethodni period kada je Hrvatska bila članica CEFTA-e, najviše je pogođen dio poljoprivredne proizvodnje, odnosno mlijeko i mliječna industrija. Obzirom da je još uvijek rano govoriti o konkretnim statističkim podacima, jer Hrvatska je s 1. julom postala punopravna članica EU, mislim da bi bilo realno očekivati da će tek s početkom naredne godine moći pokazati realan bilans stanja izvoza i uvoza", istakla je Salkičević-Dizdarević, komentarišući izlazak Hrvatske iz CEFTA sporazuma.

CEFTA sporazum je važno sredstvo za ekonomski rast, za efikasnu razmjenu iskustava i praksi i naučene lekcije za sve one koji su uključeni u nju, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije za BiH Peter Sorensen.

Sve zemlje članice CEFTA-e su otvorene i male ekonomije, i slobodna trgovina među njima otvara im mogućnosti da podignu svoju konkurentnost i naprave potrebne reforme, koje će ih pripremiti za pristupanje EU.

"EU podupire CEFTA sporazum od njegovog postanka i to smo radili kako kroz tehničku podršku, tako i kroz autonomne trgovinske mjere, kojima je otvoreno tržište EU za ove zemlje i prije njihovog pristupanja EU", rekao je Sorensen, izrazivši zadovoljstvo predsjedanjem BiH CEFTA-om, te izrazivši nadu da će imati priliku i u budućnosti kvalitetno sarađivati sa zemljama CEFTA sporazuma.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) veoma je zadovoljno CEFTA Weekom i onim što očekuje od njega, rekao je Sanjin Arifagić, šef odsjeka za privredni i društveni razvoj RCC-a.

"Ono što očekujemo i čemu se radujemo je i dogovor između zemalja ove regije o usvajanju strategije jugoistočne Evrope 2020. Nadamo se da će to značiti novi početak za sve zemlje naše regije", rekao je Arifagić.

"Nadamo se da će ova godina označiti prekretnicu u tome da ćemo uspjeti sve zemlje regije pojedinačno, ali i zajedno, da identifikujemo sva područja koja možemo izgraditi zajedničkim pristupom i koji će nas odvesti bliže evropskom prosjeku kojem svi stremimo."

CEFTA Week 2013. održava se 18. i 19. novembra u hotelu Bristol u Sarajevu, gdje učesnici imaju priliku da se na panel diskusijama i putem prezentacija upoznaju sa svim problemima, izazovima, te iskustvima sa kojima se susreću zemlje članice CEFTA sporazuma.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...