{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"CEFTA je loša za BiH"

S
21.5.2009. u 10:45
0
11
"CEFTA je loša za BiH"
0
"CEFTA je loša za BiH"
Foto: Arhiv
Položaj poljoprivrede u BiH značajno je pogoršan od stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini - Cefta, koji je potpisan prije godinu dana, jer državne vlasti nisu učinile ništa da pomognu poljoprivrednicima kako bi se mogli nositi sa jačom stranom konkurencijom, izjavio je Srni sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč.
Prema njegovim riječima, BiH je definitivno izgubila korak u iskorištavanju pogodnosti pristupanjem sporazumu Cefta, radi čega je u aranžmanima o slobodnoj trgovini osuđena da bude gubitnik sa jačim partnerima kao što su Srbija i Hrvatska.

Jeleč je rekao da podaci o trgovinskoj razmjeni BiH sa Srbijom i Hrvatskom pokazuju da se u posljednjih godinu dana povećao deficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa ove dvije susjedne zemlje.

On je dodao da BiH nema snage da domaćim podsticajima neutrališe negativne efekte slobodne trgovine, kao što to rade Srbija i Hrvatska.

Jeleč smatra da je jedini izlaz ponovno uvođenje mehanizama zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, odnosno carina koje bi bile na nivou prije stupanja na snagu spoljnotgrgovinskih aranžmana sa zemljama okruženja.

On je istakao da je deficit u trgovini sa Hrvatskom dostigao dvije milijarde KM, a BiH izvozom u Hrvatsku pokriva tek petinu uvoza hrane iz ove zemlje.

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma Cefta, koji je predložio poslanik Narodne stranke "Radom za boljitak" u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jerko Ivanković Lijanović, usvojio je Predstavnički dom, a dobio je podršku većine delegata u prvom čitanju i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH 27. aprila ove godine, nakon čega slijedi amandmanska faza.

Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je sa dnevnog reda jučerašnje sjednice ovog doma skinuo Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta, kojim se traži ponovno uvođenje carine za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i Srbije koja je ukinuta stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Sporazum Cefta objedinjuje tržište šest država na području bivše Jugoslavije, Albaniju i Moldaviju, a BiH je, prema mišljenju Jeleča, "jedna od najslabijih karika u tom lancu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: