Privreda
25

CBBiH: BiH ne bi trebala da ima bilo kakve probleme zbog Grčke

Klix.ba
Grčka kriza ima sposobnost da uzdrma Evropu, ali da li je bosanskohercegovačka ekonomija u tolikoj mjeri izložena grčkom problemu da bi naši građani imali razloga za brigu?

Ukoliko Grčka istupi iz eurozone pojavit će se problemi za cijelu EU, a posebno za zemlje članice EMU (Evropska monetarna unija). Većina analitičara očekuje da bi ovakav scenario značio umanjivanje vrijednosti eura u odnosu na američki dolar i druge snažne valute.

"S obzirom na to da su mnogi događaji u vezi sa grčkim bankrotom neizvjesni, kao što nije poznata ni pravna regulativa ovih događaja, prosto nije moguće procijeniti sve direktne uticaje na privredu i euro, a samim tim ni konkretne efekte koji bi ovi događaji imali na privredu BiH. U svakom slučaju, ovakav ishod bi sigurno značajno uzdrmao EU i EMU, te se postavlja pitanje kakve bi posljedice mogle biti po BiH", objašnjeno je iz Centralne banke BiH.

Generalno posmatrano, BiH ne bi trebala da ima bilo kakve veće promjene, a posebno probleme.

"Grčke banke ne posluju u BiH, te stoga BiH ne treba očekivati bilo kakve negativne implikacije po finansijski sistem u BiH, budući da bankarski sektor u BiH nije izložen grčkim bankama, i neće biti direktnog uticaja kao što to može biti u zemljama u regionu kao što su Makedonija, Srbija, Albanija i Bugarska gdje su prisutne grčke banke i firme, mada su zvaničnici ovih zemalja već saopštili da su poduzeli potrebne korake kako bi minimizirali ove efekte", rečeno je iz CBBiH.

Također, Grčka nije značajan trgovinski partner BiH, te i u tom kontekstu ne treba očekivati poremećaje, a stanje direktnih investicija u BiH iz Grčke, prema posljednjim raspoloživim podacima, ne prelazi 1,4 miliona KM

"Izlazak Grčke iz EMU imaće mnogo veće implikacije po euro i po EU. Ovakav scenario povećava nesigurnost u EMU i njenu sigurnost i svakako kredibilitet. Izlazak jedne zemlje iz EMU bi značilo da bi i svaka druga zemlja, sa sličnim problemom, mogla da napusti monetarnu uniju", rečeno je iz Centralne banke.

S obzirom na to da je domaća valuta KM fiksno vezana za euro, umanjivanje vrijednosti eura bi značila automatsko slabljenje i KM u odnosu na druge valute. Međutim, i ova dešavanja ne bi trebala imati značajan utjecaj po našu privredu, jer su glavni trgovinski partneri BiH zemlje okruženja koje ili svoju valutu prilagođavaju u odnosu na euro,ili koriste euro kao domaću valutu.

"Što se tiče investiranja na tržištu EMU, realizovanje ovog scenarija može značiti pad prinosa snažnih zemalja EMU i rast prinosa slabijih zemalja, što bi moglo imati utjecaja na devizne rezerve BiH", zaključeno je iz CBBiH.