Zajedništvo kod Mostara
35

Bunski vinogradari otkrili kako su mogući fijasko pretvorili u uspješnu vinsku sezonu

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Članovi udruge malih vinara i vinogradara iz južnog mostarskog naselja Buna otkrili su nam kako su uspjeli spasili vinograde od bolesti i potencijalni fijasko pretvorili u uspješnu vinogradarsku sezonu od koje očekuju i vrhunska vina.

Uz gozbu koju čine tradicionalni pršut, sir, peksimeti i vrhunska vina koja su sami napravili, članovi udruge malih vinara i vinogradara ugostili su ekipu portala Klix.ba uz vinograd, kao što počinju i završavaju sve poslove vezane za vinogradarstvo u tom kraju.

U prirodnom ambijentu uz ugodno druženje su nam otkrili da je tajna njihovog uspjeha upravo zajedništvo i pozitivna energija iz kojeg neprestano crpe nove ideje i razmjene iskustava, jer osim što su aktivni u vinogradima svi oni se bave i drugim aktivnostima.

Dražen Krešić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dražen Krešić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Dražen Kešić koji nas je dočekao na Buni, u razgovoru dok idemo prema vinogradima, objašnjava da je udruga osnovana 2011. godine, kad je pokrenula manifestaciju "Vincekovo Buna" s ciljem da članovi na duhovit način obilježe početak vinogradarske godine i početak radova u vinogradima koji obilježavaju rezidbom vinove loze.

Njihov cilj je kako naglašava, da vinogradari i vinari očuvaju tradiciju uzgoja vinove loze, koja je u to vrijem bila u fazi laganog izumiranja na Buni.

"Želja nam je bila da međusobno razmjenjuju iskustva kako bili što uspješniji i bunsko vino dovesti do savršenstva, a ove godine se najbolje pokazalo da se cilj postojanja udruge ispunio, jer su ovogodišnju vinogradarsku sezonu, koja je bila potencijalni fijasko pretvorili u uspješnu", kaže nama Krešić.

Vinogradarska godina je u Hercegovini bila izuzetno teška, jer su, kako nam je objasnio, u maju i junu bile velike oscilacije temperatura i padele velike količina kiše, što je izazvalo bolesti vinove loze, koja je tada bila u cvatu. Tako mnogi vinogradari nisu uspjeli vinove loze zaštiti na vrijeme, pa su neki vinogradi propali u potpunosti i ostali neobrani, što se na Buni nije dogodilo.

Leo Topić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Leo Topić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Leo Topić, koji nas je ugostio na svom imanju kaže da je izuzetno zadovoljan vinogradarskom sezonom ove godine koja je bila jako rizična za sve vinogradare.

"Nema tajne za uspjeh jer se radi samo o dobroj mehanizaciji, vrhunskim gnojivima i sredstvima zaštite, te zajedništvu ljudi koji su kao jedan radi na spašavanju vinograda na području Buna. Ove godine je trebala posebna pažnja vinogradima a tretirati su se mogli samo noću, kad je mirno vrijeme zbog niza specifičnosti , pa smo tako svi i radili. Pronašli smo vrhunska sredstva za zaštitu i svi kupovali na istom mjestu, ali najvažnije je bilo u to vrijem pokloniti pažnju vinogradima što i nije bilo jednostavno ali smo radom i s puno ljubavi uspjeli", kaže nam ponosni domaćin..

On ima sedam hiljada sadnica i prezadovoljan je ovogodišnjom sezonom te vjeruje da će i vina biti vrhunska, baš kao i Marinko Puljić, koji nam se pohvalio da on jedini ne šećeri grožđe, jer je njegov vinograd najstariji i ima dovoljno sladeži.

Marinko Puljić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marinko Puljić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mi smo svi ove godine čuvali vinograde i ulagali mnogo truda i rada, neprestano razmjenjivali mišljenja i iskustva, a trganje je pokazalo da nam se to sve višestruko isplatilo", kazuje nam Puljić i osvrće se na jedinstven način njihova rada.

Marinko Brkić s ponosom naglašava da niko od njih nije trebao plaćati radnike za trganje grožđa, jer su se organizovali tako, da svi rade sve zajedno.

Mirko Brkić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mirko Brkić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Kad je trganje mi ovdje ne stajemo, svi su u vinogradima i trgaju najbolje što mogu. Kako se radi o obimnom poslu, mi ranije napravimo raspored, da se zna kad je kod koga trganje i svi smo obavezni u to vrijem doći da se posao završi. Tako da s ponosom možemo reći da pravimo jednu posebnu priču u ovom kraju", ustvrdio je predsjednik udruge malih vinara i vinogradara.

Ističe d imaju dobru organizaciju i zajedničke mašine od traktora do prese, koje su vrijedne preko 30 hiljada maraka i da su zajednička imovina svih vinara i vinogradara toga kraja.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Tako je trganje grožđa na Buni počelo 2. septembra i uspješno završilo u roku od deset dana s odličnim prinosima, kojim se ponosi čitava Buna.

Nakon trganja grožđa, kod svakog vinogradara je zajedničkim snagama odrađen posao presanja, kako kažu ,do zadnje kapi mošta, koji se spremio potom u bačve gdje se odrađiva proces vrenja, koji traje oko 40 dana. Nakon toga će se bačve zatvarati i čekati kušanje i ocjenjivanje vina s kojima će se predstaviti na tradicionalnom sajmu vina, gdje se svake godine najbolja vina nagrađuju vrijednim nagradama.