Privreda
0

Brojni stručnjaci na SAHAF Forumu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu se danas održava SAHAF forum koji za ima cilj predstavljanje trenutnog stanja, trendova i perspektiva u oblasti halal industrije u BiH, zemljama regiona i na globalnom halal tržištu.

Forum je fokusiran i na oblast sinergijskog djelovanja halal industrije u okviru islamske ekonomije te na poziciju halal proizvoda u odnosu na njihova prava, odnosno na to da se uvidi koji je to pravni okvir koji štiti halal proizvode.

Šef Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal proizvoda Valdet Peštalić kazao je da se halal industrija veoma brzo razvija što je praćeno velikim brojem naučnih istraživanja, koja je neophodno prezentirati industiji, vlastima i širokom krugu konzumenata, te su, zbog toga, forumi i usko vezani za sajam.

Forum u okviru sajma otkriva i najnovije trendove iz oblasti halal inustrije.

Peštalić je kazao i da će današnji forum imati za cilj da potakne, konkretno na području jugoistočne Evrope, investiranje u halal industriju.

"Halal industrija nudi velike mogućnosti za kompanije iz BiH i zemalja regiona", istakao je Peštalić, dodajući da je neophodno u ovoj situaciji, kad je aktuelno priključenje Evropskoj uniji gdje je velika tržišna konkurencija, proizvode pozicionirati na tržište halal industrije te povećati izvoz na trzište zemalja koje zahtijevaju ovaj certifikat.

Najavio je i prezentaciju specijalizirane aplikacije za android telefone koji će potrošačima, direktno u marketima, skeniranjem aplikacije dati potvrdu da li se radi o proizvodu koje je halal certificiran.

"Sajmovi kao što je SAHAF važni su za BiH jer se na njima prenose svjetska iskustva, ukazuje se na moguće smetnje i prepreke pri proizvodnji te se daju praktični prijedlozi o ovoj grani privrede", kazao je tokom Foruma generalni sekretar Međunarodne islamske komisije za halal industriju Saleh el-Sayed.

Svjetska islamska liga Rabita je svjetska organizacija i pokrenula je inicijativu za uspostavljanje svjetske islamske organizacije koja bi okupljala sve koji u svijetu rade na razvijanju halal industrije.

"Drago mi je što je halal industrija zastupljena i u BiH, napominjem da će Svjetska islamska organizacija za halal industriju sa sjedištem u Meki sarađivati sa svima koji su angažovani u ovoj oblasti bilo da su pojedinci ili organizacije", kazao je El Sayed u obraćanju.

Prvi međunarodni sajam halal industrije SAHAF 2013. otvoren je 15. maja, a završava sutra i održava se u sarajevskom Centru Skenderija.

Večeras se održava i Gala Koncert u Domu mladih KSC Skenderija, sa početkom u 20.30 sati. Pored mnogih drugih izvođača, svakako su zvijezde večeri Edin Huseinbegović, Armin Muzaferija i Latif Močević.