Novi direktor Autocesta
233

Broj dobijenih tendera firme Divel naglo porastao nakon Voloderovog ulaska u politiku

M. Pamuk
Prihodi u 2020. udvostručeni u odnosu na 2018. godinu
Prihodi u 2020. udvostručeni u odnosu na 2018. godinu
Elmedin Voloder novi je direktor Autocesta Federacije BiH, a na ovu funkciju postavljen je kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA). Ono što je zanimljivo za Volodera jeste da je godinama bio na čelu firme Divel d.o.o. Sarajevo, koja se bavi projektovanjem cesta i mostova.
U Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ušao je 2018. godine, kao član Nezavisnog bloka (Senad Šepić), i to na osnovu kompenzacionog mandata. U ovoj stranci nije se dugo zadržao te je već u januaru 2019. iz nje izbačen. Nakon toga je bio nezavisni zastupnik sve do juna 2020. godine, kada je postao član SDA.

Zanimljiva činjenica je da je firma koju je vodio - Divel sve do njegovog pristupanja politici poslovala vrlo skromno te da su dobijali manji broj tendera. Primjera radi, u 2018. godini Divel je dobio svega šest tendera, a njihova vrijednost je bila oko 440 hiljada KM.

Od 2019. godine situacija se mijenja te su u toj godini dobili 17 tendera, a njihova vrijednost bila je oko 11,5 miliona KM, bez PDV-a, što je za više od 11 miliona više u odnosu na godinu ranije, kada Voloder nije bio u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Da nije bio u sukobu interesa Voloder se pravdao govoreći kako je svoj udio u kompaniji prodao suvlasniku, a prema Registru poslovnih subjekata u BiH riječ je o Zlatku Hadžihasanoviću.

Krenulo je dobro ovoj firmi, reklo bi se, pa su i u 2020. godini dobili veliki broj tendera, njih 12, ali je njihova vrijednost bila veća za oko četiri miliona nego godinu ranije, tačnije nešto više od 15,5 miliona KM, bez PDV-a.

Za prva četiri mjeseca ove godine Divel iz Sarajeva dobio je četiri tendera, a njihova vrijednost je nešto više od 5,5 miliona KM, bez PDV-a.

Treba istaći i da neke poslove nisu dobijali sami, već kao jedna od firmi izvođača radova.

Ukupan prihod ove firme u 2018. godini bio je nešto više od 4 miliona KM, u 2019. nešto manji – oko 3,3 miliona, dok je prihod u 2020. udvostručen u odnosu na 2018. te je on iznosio oko 8,2 miliona KM. Zanimljivo je da je sveobuhvatna dobit u 2018. godini bila 895.659 KM, u 2019. godini 866.832, a prošle godine dobit je porasla na oko 2,3 miliona KM.

Činjenica jeste da su poslovi koje firma obavlja usko vezani za poslove koje naručuje javni sektor i koji se finansiraju iz budžeta, međutim, indikativan je nagli rast dobijenih tendera firme Divel nakon ulaska Volodera u politiku.

S obzirom na to da je Voloder sada postavljen za novog direktora Autocesta Federacije BiH, bit će zanimljivo pratiti koliko će tendera ova firma u narednom periodu dobijati, koja će biti njihova vrijednost, ali i koliko će prihodi i dobit firme Divel rasti.