Savez AUKUS
0

Britanski vojni gigant BAE Systems dobio ugovor vrijedan 4,82 milijarde dolara za razvoj podmornice

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najveća britanska vojna kompanija, BAE Systems, dobila je ugovor vrijedan 4,82 milijarde dolara za izgradnju nove generacije podmornica dok sigurnosni pakt između SAD-a, UK-a i Australije napreduje.

U martu su tri zemlje objavile pojedinosti takozvanog Aukus pakta o opskrbi Australije napadnim podmornicama na nuklearni pogon do kasnih 2030-ih. Pakt ima za cilj suprotstaviti se kineskim ambicijama u Indo-pacifičkoj regiji. Peking je oštro kritizirao tri zemlje zbog sporazuma.

"Nevjerovatno smo ponosni na našu ulogu u realizaciji ovog vitalno važnog programa podmornica za tri nacije", rekao je izvršni direktor BAE Systemsa Charles Woodburn.

BAE je rekao da će se financiranjem pokriti razvojni radovi do 2028. godine, a očekuje se da će proizvodnja plovila započeti krajem ovog desetljeća. Prva podmornica SSN-Aukus trebala bi biti isporučena krajem 2030-ih.

I Velika Britanija i Australija koristit će podmornice SSN-Aukus, koje će se temeljiti na britanskom dizajnu.

"Ovo ulaganje od više milijardi funti u program podmornica Aukus pomoći će u pružanju dugoročnih sposobnosti podmornica lovac-ubica koje su Ujedinjenom Kraljevstvu potrebne kako bi održalo svoju stratešku prednost i osiguralo svoje vodeće mjesto u osporavanom globalnom poretku", rekao je britanski ministar odbrane Grant Shapps,

BAE je rekao da će SSN-Aukus biti najveća, najjača i najnaprednija jurišna podmornica kojom je ikada upravljala Kraljevska mornarica i da će naposljetku zamijeniti klasu Astute, koju gradi na svojoj lokaciji u Barrow-in-Furnessu, Cumbria.

Sporazum će osigurati desetljeća rada u brodogradilištu Barrow-in-Furness, gdje zapošljava više od 10.000 ljudi.

Kompanija je rekla da će ugovor također financirati značajna ulaganja u gradilište, ulaganje u opskrbni lanac i zapošljavanje više od 5.000 radnika. BAE zapošljava 39.600 ljudi u Velikoj Britaniji i ima globalnu radnu snagu od ukupno više od 93.000.

Drugi veliki britanski odbrambeni izvođači također dobivaju poticaj od ugovora s Aukusom. U martu je potvrđeno da će Rolls-Royce Submarines osigurati sva nuklearna reaktorska postrojenja koja će pokretati brodove SSN-Aukus.

U junu je Rolls-Royce rekao da će kao rezultat dogovora gotovo udvostručiti veličinu svoje fabrke Raynesway u Derbyju. U nedjelju je Babcock International, koji održava i podržava britanske podmornice, rekao da je potpisao petogodišnji ugovor s Ministarstvom odbrane za rad na dizajnu SSN-Aukus.