Kulinarski show u BCC-u
117

Britanski ambasador u ulozi kuhara Tuzlacima pripremio kadun butiće i fish and chips

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field i predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić danas su učestvovali u zanimljivom kulinarskom showu koji je upriličen u Bingo city centru u Tuzli.

Za predstavnike medijskih kuća i prisutne posjetitelje Field i Hodžić su pripremali tradicionalna britanska i bh. jela.

Na današnjem meniju se našlo jelo Fish and Chips iz Velike Britanije, dok su posebno mjesto zauzeli bh. kadun butići, pripremani sa Tesco proizvodima, odnosno prelivima, umacima i drugim dodacima koji su odskora dostupni na bh. tržištu.

Kompanija Bingo u mjesecu aprilu ove godine svojim kupcima je ponudila asortiman britanskog trgovačkog lanca Tesco, a cilj je bio proširiti ponudu proizvodima odličnog omjera cijene i kvaliteta.

"Danas smo imali priliku podijeliti iskustva kuhanja bh. i engleskih jela začinjenih Tescovim proizvodima kojih je više od 80 zastupljeno u našim trgovinama u Tuzli i ostalim dijelovima BiH. Zaista smo sretni što se Ambasada Velike Britanije u BiH uključila u proces naših pregovora sa britanskom kompanijom", kazala je glasnogovornica kompanije Bingo Tatjana Paunoski.

U relaksirajućoj atmosferi Field i Hodžić su na svojstven način predstavili kako izgleda kombinacija bh. i engleske kuhinje.

Inače, Field je danas prvi put u zvaničnoj posjeti Tuzli, a govoreći o fish and chips, on je kazao da je riječ o tradicionalnom britanskom jelu. Kako mu i ime kaže, priprema se od ribe uz dodatak pomfrita.

"Današnje kuhanje je praktičan primjer saradnje Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, kao i saradnje Tesca i Binga. Razlike između ove dvije kuhinje postoje, ali mislim da je veoma interesantna kombinacija vaše i naše tradicije", rekao je Field.

Sva jela su servirana na poseban način, a Hodžić kaže da se danas odlučio za predstavljanje kadun butića, tradicionalnog bh. jela koje je u određenoj mjeri zapostavljeno.

"Kadun butiće smo malo prilagodili savremenom tempu života i nastojali smo da izbjegnemo sve nedozvoljene stvari koje nas opterećuju te smo ih servirali uz pomoć paniranja na štapiću od cimeta. Poslužili smo sa pireom od graška koji je dobra kombinacija, a na kraju smo stavili i pavlaku u koju smo dodali mentu", pojasnio je Hodžić.

Današnji učesnici kulinarskog showa su na kraju poručili da ovakva kombinacija jela može pronaći i svoje mjesto u ugostiteljskim objektima u BiH, ali i Velikoj Britaniji.