{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska privreda u 2009. će oslabiti najviše od 1946.

F
27.12.2008. u 10:50
0
2
Britanska privreda u 2009. će oslabiti najviše od 1946.
0
Britanska privreda u 2009. će oslabiti najviše od 1946.
Foto: AFP/File
Privreda Britanije će u 2009. oslabiti 2,9 posto u odnosu na ovu godinu, što će biti najveći godišnji pad britanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1946., prognozirali su analitičari Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).
Oni su u jednoj od najmračnijih prognoza do sada upozorili da bi "sve moglo biti još i gore" jer bi privredna aktivnost mogla opasti i do 10 posto, što bi Britaniju vratilo pet godina unazad.

Mada je britanskim izvoznicima pomoglo slabljenje funte, to neće biti dovoljno da kompenzira pad svjetske tražnje, dok će britanski potrošači nastaviti smanjivati potrošnju usljed visokog nivoa nezaposlenosti.

Najveći problem će vjerovatno biti smanjenje investicija u poslovnom sektoru, ukazali su analitičari.

Direktor CEBR-a Mark Pragnel je u izjavi za BBC rekao kako očekuje da investicije u poslovnom sektoru iduće godine opadnu 15 posto ili možda čak za trećinu, "što bi imalo značajan uticaj na ukupan nivo BDP-a".

Britanska vlada je prognozirala smanjenje BDP-a u 2009. od 0,75 do 1,25 posto, mada je nekoliko analitičara tu cifru procijenilo na 2,5 procenata.

"Lako je vidjeti da sve može biti još i gore", ocijenio je ekonomist CEBR-a Ben Reed.

"Bez obzira na javne izjave vlade da banke trebaju povećati obim kreditiranja, jasno je da je glavna briga mnogih naših velikih banaka kako da njihovi knjigovodstveni izvještaji budu što bolji, a za one (banke) koje je vlada dokapitalizirala - kako da vrate kredite ministarstvu finansija", kazao je Reed.

Kako je kredita sve manje, britanske firme će vjerovatno nastaviti smanjivati budžet i osoblje, a što bi, uz smanjenje potrošačkih izdataka, moglo dovesto do slabljenja privrede od pet do deset posto i vraćanja na nivo otprije pet godina.

Privreda Britanije je u trećem tromjesečju oslabila za 0,6 posto u odnosu na prethodno i ako i u četvrtom bude zabilježeno slabljenje, britanska privreda će zvanično ući u recesiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: