Privreda
0

Britanska privreda ojačala za tri procenta

FENA
Britanska privreda koja neprekidno raste već 60 tromjesječja, odnosno 15 godina i u drugom ovogodišnjem kvartalu ojačala je za tri procenta u odnosu na isti period prošle godine, objavila je britanska statistička služba.

Za rast britanske ekonomije najviše je zaslužan sektor usluga, koji u bruto domaćem proizvodu (BDP) učestvuje čak sa 74 procenta. Osim troprocentnog rasta BDP-a, indeks potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji povećan je u junu za 2,4 odsto, što je za desetinu manje u odnosu na maj, tako da je Centralna banka mogla da zadrži postojeću baznu kamatu na nivou od 5,7 procenata.

Plate zaposlenih u Britaniji porasle su u maju za 3,5 procenata a realni lični dohoci za 1,1 odsto. Britanski turisti koji putuju u "dolarske" oblasti svijeta, pozitivno ocjenjuju snagu funte koja je ojačala na 2,04 američka dolara, što je najviši nivo od 1981. godine.

Stručnjaci upozoravaju da se Britanija ne bi smela uljuljkati u samozadovoljstvu što je njena privreda neprekidno rasla već deceniju i po čak i poslije optimističkih, kratkoročnih predviđanja njenog daljeg uspona.

Privredni razmah, naime, doživljava većina zemalja svijeta, zahvaljujući dinamici globalne ekonomije, predvođene Kinom koja je dostigla rast od čak 11,9 procenata u drugom tromjesječju ove godine.

Dugoročnoj britanskoj konjukturi, osim liberalnih uvjeta za "glatko" funkcioniranje tržišne ekonomije, doprinosi i razvoj domaće industrije. Firme koje su ostale u Velikoj Britaniji orijentiraju se na proizvodnju robe s takvom dodatom vrijednošću koja bi obuhvatila rast nivoa plata u zemlji.