{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska privreda ojačala za tri procenta

F
22.7.2007. u 18:53
0
0
Britanska privreda ojačala za tri procenta
0
Britanska privreda ojačala za tri procenta
Britanska privreda koja neprekidno raste već 60 tromjesječja, odnosno 15 godina i u drugom ovogodišnjem kvartalu ojačala je za tri procenta u odnosu na isti period prošle godine, objavila je britanska statistička služba.
Za rast britanske ekonomije najviše je zaslužan sektor usluga, koji u bruto domaćem proizvodu (BDP) učestvuje čak sa 74 procenta. Osim troprocentnog rasta BDP-a, indeks potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji povećan je u junu za 2,4 odsto, što je za desetinu manje u odnosu na maj, tako da je Centralna banka mogla da zadrži postojeću baznu kamatu na nivou od 5,7 procenata.

Plate zaposlenih u Britaniji porasle su u maju za 3,5 procenata a realni lični dohoci za 1,1 odsto. Britanski turisti koji putuju u "dolarske" oblasti svijeta, pozitivno ocjenjuju snagu funte koja je ojačala na 2,04 američka dolara, što je najviši nivo od 1981. godine.

Stručnjaci upozoravaju da se Britanija ne bi smela uljuljkati u samozadovoljstvu što je njena privreda neprekidno rasla već deceniju i po čak i poslije optimističkih, kratkoročnih predviđanja njenog daljeg uspona.

Privredni razmah, naime, doživljava većina zemalja svijeta, zahvaljujući dinamici globalne ekonomije, predvođene Kinom koja je dostigla rast od čak 11,9 procenata u drugom tromjesječju ove godine.

Dugoročnoj britanskoj konjukturi, osim liberalnih uvjeta za "glatko" funkcioniranje tržišne ekonomije, doprinosi i razvoj domaće industrije. Firme koje su ostale u Velikoj Britaniji orijentiraju se na proizvodnju robe s takvom dodatom vrijednošću koja bi obuhvatila rast nivoa plata u zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: