Privreda
16

Bosanske firme izlažu mlijeko i sir na sajmu u Istanbulu

Anadolija
Na 21. Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda i tehnologije u Istanbulu učešće su uzele mnoge firme iz cijelog svijeta uključujući i 11 firmi iz Bosne i Hercegovine, javlja Agencija Anadolija.

Na sajmu koji se održava u organizaciji Turske federacije udruženja prehrambenih proizvoda (TGDF) učestvuje više od 550 poznatih svjetskih firmi sa više od 1.000 različitih proizvoda.

Domaće prehrambene proizvode na istanbulskom sajmu su prezentirale firme iz 28 zemalja među kojima se nalaze i Sjedinjene Američke Države (SAD), Koreja, Ekvador, Argentina, Brazil, Tajland, Bosna i Hercegovina i Palestina.

Iz BiH je na sajmu svoje proizvode izložilo 11 firmi na sedam štandova uz podršku Privredne komore BiH.

Firme iz BiH su najviše izlagale prehrambene proizvode kao što su mlijeko i mliječne proizvode i biljna ulja.

Predstavnica bh. firmi Eldina Begović izjavila je za Anadolu Agency (AA) da je cilj bh. firmi bio da svoje najbolje i najkvalitetnije proizvode predstave turskom tržištu i turskim potrošačima.

"Ovo je drugi put da učestvujemo na ovom sajmu u Istanbulu. Ovo je odlična prilika da turske potrošače upoznamo sa našim proizvodima. Mislimo da na tursko tržište možemo ući posebno sa proizvodima kao što su mlijeko i ostali mliječni proizvodi", kazala je Begović.

Iz BiH su, između ostalog, na sajmu učestvovale firme i udruženja, “Udruženje proizvođača sira”, Halilović, ZDI Product, Meggle, Elmar, Milkos Joint Stock i Elmar Aroma Care.