Privreda
0

Bojić: U BiH jača svijest o certificiranju

FENA
Bruno Bojić (Foto: FENA)
Bruno Bojić (Foto: FENA)
Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Bruno Bojić istakao je da je svijest o certificiranju u BiH sve veća te da inostrani ili bosanskohercegovački trgovački lanci više neće da uzimaju robu ukoliko oprema nije standardizirana i certificirana, uz najbolje prakse i na način koji Evropa to zahtijeva.

Bojić je to izjavio danas u okviru dvodnevne obuke o temi "ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015 - zahtjevi i izmjene u odnosu na ISO 9001:2008 i 14001:2004", kazavšu da ju je VTKBiH organizirala s ciljem da se privredni subjekti informiraju o značaju certificiranja.

"Danas je u BiH nemoguće zamisliti da neko nije certificiran, a da svoje proizvode plasira na domaće, a da ne govorimo za evropsko i svjetsko tržište", naglasio je.

Napomenuo je da je BiH na evropskom tržištu već postigla veoma mnogo, upravo zbog robne razmjene koju ima sa Evropom, a koja iznosi više od 70 posto.

"Svaki proizvod je morao proći kontrolu i steći određene standarde, a samim tim i laboratorijske nalaze", dodao je Bojić.

Najavio je da će Komora nastaviti sa ovim aktivnostima informiranja privrednika o standardima, kao i o svemu što će pratiti legislativu kroz pristupanje BiH Evropskoj uniji.

SGS auditor Ramiz Alispahić, predavač na današnjoj obuci u Sarajevu, također se obratio novinarima, istaknuvši značaj novih izdanja normi ISO 9001:2105 i ISO 14001:2015 te značaj načina popularizacije ovih standarda i njihovih zahtjeva.

"Primjena standarda upravljanja bh. kompanijama omogućava lakši i brži pristup EU i evropskim tržištima za kojima BiH žudi", kazao je Alispahić.

Po njegovom mišljenju, mnoge bh. kompanije prerasle su neke okvire i išle su u razvoj prema vani mnogo brže nego što je to propraćeno iznutra i stoga je nužno da idu ka osvajanju novih tržišta.

Zaključio je da primjena ovih standarda omogućava domaćim kompanijama lakši pristup, bolju konkurentsku sposobnost te da predstavlja komparativnu prednost.

Dodao je da, osim toga, na ovaj način BiH popravlja svoju pregovaračku poziciju ka boljem sutra.