|

Bivši radnici Aluminija tuže preduzeće i Vladu FBiH

Bivši radnici Aluminija tuže preduzeće i Vladu FBiH
0
S
SRNA
14.12.2013. u 17:49
13
komentara
0

dijeljenja
Bivši radnici Aluminija tuže preduzeće i Vladu FBiH
Brojni bivši radnici Aluminija Mostar, kojima su bespravno uskraćene dionice ove kompanije, potpisali su danas ugovore i punomoć advokatima koji će ih zastupati u tužbama protiv tog preduzeća, Vlade Federacije BiH (FBiH) i Registra vrijednosnih papira u FBiH.
Pokretači tužbe tvrde da oko 1.300 bivših radnika, nisu dobili dionice firme prilikom raspodjele kapitala na 44 posto federalnoj Vladi, 44 posto Aluminiju, te 12 posto Hrvatskoj.

Punomoći i potpisi prikupljani su od nekadašnjih radnika, koji sada žive na području Mostara i istočne Hercegovine.

Jedan od osnivača ove kompanije, koji je inicirao pokretanje tužbi, Milan Jovičić podsjetio je da je objavljen spisak radnika sa podijeljenim dionicama, na kojem nema više od 700 Srba, određenog broja Bošnjaka i Hrvata.

On je naglasio da se obespravljeni radnici Aluminija već 18 godina bore za svoja prava, a spisak dioničara je pokazao da su Hrvati dobili najviše, "Bošnjaci mrvice, a Srbi ništa".

Ukoliko, kako je naveo, zakažu sudske instance u BiH, spremni su ići i do suda u Strazburu.

U junu ove godine Vlada FBiH i Aluminij potpisali su sporazum kojim se definiše vlasnička struktura u mostarskom kombinatu, čime je vlast po prvi put nakon rata definisala svoj udio u ovom preduzeću. Prije toga, godinama je trajao spor oko vlasničke strukture.

Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uslovi za upis dionica. Međutim, na spisku dioničara nije se našao veliki broj radnika.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...