Privreda
1

Bimal domaćin 21. sjednice Upravnog odbora udruženja GS1 u BiH

Klix.ba
Danas je u Brčkom održana 21. sjednica Upravnog odbora Udruženja GS1 u Bosni i Hercegovini, a organizator i domaćin sastanka bio je BIMAL d.d. za proizvodnju ulja Brčko, dugogodišnji član Udruženja i korisnik sistema standarda GS1, saopšteno je iz Bimala.

Udruženje GS1 u Bosni i Hercegovini, kao dio međunarodnog GS1 sistema, djeluje s ciljem unapređenja poslovanja učesnika u svim sektorima privrede i usluga, te osiguranja preglednosti cjelokupnog lanca snabdijevanja kroz implementaciju mreže specifičnih standarda GS1 sistema, u koje spadaju barkodovi za automatsku identifikaciju proizvoda, usluga i lokacija, standard za obezbjeđenje sljedivosti u lancu snabdijevanja i drugi.

Osnovni cilj udruženja GS1 u Bosni i Hercegovini je pomoći kompanijama članicama u implementaciji GS1 sistema standarda koji će njihovo poslovanje učiniti bržim i efikasnijim, uz povećanu preglednost i trenutnu kontrolu cjelokupnog lanca snabdijevanja, te smanjenje troškova svih učesnika u globalnom lancu snabdijevanja. „Naše Udruženje je jedini nosilac licence GS1 u Bosni i Hercegovini i drago mi je da su mnoge domaće kompanije, poput BIMAL-a koji je jedna od prvih članica Udruženja, prepoznale važnost učlanjenja u GS1 mrežu i legalizacije svojih GS1 bar kodova čime osiguravaju upis svojih bar kodova u svjetski registar korisnika bar kodova – GEPIR, što im garantuje i dodatnu zaštitu u međunarodnoj trgovini i sljedivost proizvoda“, rekla je gđa. Saliha Osmanagić, direktorica Udruženja GS1 u Bosni i Hercegovini.

BIMAL, kao domaćin današnjeg sastanka u Brčkom, osigurao je ugodnu radnu atmosferu svim članicama i predstavnicima Udruženja. Gđa Nataša Pucar, šefica korporativnih komunikacija BIMAL-a naglasila je kako kompanija BIMAL kao veliki i složen sistem organizacionih jedinica prepoznaje važnost upotrebe GS1 sistema standarda koji ovoj kompaniji omogućavaju dodatano ubrzavanje procesa, automatizaciju procedura, povećavanje produktivnosti i eliminaciju grešaka u operativnim dijelovima rada sistema, te BIMAL-u kao proizvođaču u prehrambenoj industriji omogućava apsolutnu sljedivost proizvoda koje plasira kako na domaće tako i na mnoga inostrana tržišta.