{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH zabilježila blagi ekonomski rast

S
19.10.2013. u 08:42
0
33
BiH zabilježila blagi ekonomski rast
0
BiH zabilježila blagi ekonomski rast
Foto: Arhiv/Klix.ba
BiH, nakon recesije u prethodnoj godini, zabilježila je blagi ekonomski rast u prvom polugodištu ove godine, koji je, prije svega, bio uzrokovan naglim rastom izvoza i rastom industrije, navodi se u izvještaju o ekonomskim trendovima za prvo polugodište Direkcije za makroekonomsku analizu BiH.
Uprkos odsustvu rasta glavnih izvoznih tržišta u prvom polugodištu ove godine, robni izvoz zabilježio je snažan realni rast veći od 15 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Skok viškova u proizvodnji električne energije namijenjenih izvozu bio je jedan od glavnih faktora ovog rasta, gdje je vrijednost izvoza električne energije u prvom polugodištu skoro trostruko povećana u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo je, prije svega, posljedica naglog povećanja proizvodnje u hidroelektranama usljed izuzetno povoljne hidrološke situacije. Bez toga bi nominalni rast robnog izvoza umjesto aktuelnih 8,7posto u prvom polugodištu iznosio svega 3,7 posto, ocjenjuje se u izvještaju.

Nagli pad izvoznih cijena od približno 11posto u prvom polugodištu ove godine ukazuje da bi realni rast ostatka izvoza bez električne energije mogao biti znatno veći sa stopom od približno 14 posto.

Ovo je u najvećoj mjeri rezultat realnog rasta izvoza baznih metala, drveta, gume i plastike, dijelova opreme, dijelova za motorna vozila, prehrambenih proizvoda, kože i farmaceutskih proizvoda.

U izvještaju se navodi i da je, uprkos prilično evidentnom smanjenju raspoloživog dohotka građana, te sve slabijoj sklonosti građana na potrošnju, privatna potrošnja zabilježila neznatan realni rast.

Privatna potrošnja, takođe, nije našla finansijsku podršku ni u bankarskim kreditima stanovništvu koji bilježe tek neznatan rast u prvom polugodištu.

U prvom polugodištu ove godine došlo je do povećanja potrošnje netrajnih potrošačkih dobara, dok je potrošnja trajnih dobara u padu.

Na to prvenstveno ukazuje prilično snažan rast proizvodnje u prvom polugodištu od 12,3 posto i uvoza od 4,4 posto netrajnih dobara široke potrošnje, dok trajna dobra bilježe neznatan pad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: